logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Rybí speciál v příští Horece

4. června 2018
Restaurace 0
1352
Rybí speciál v příští Horece

O pozitivních výživových vlastnostech ryb nikdo nepochybuje. Ryby, ať už sladkovodní či mořské, jsou však rovněž chutné a nabízejí mnoho variant na přípravu. I proto by se měly na stolech gastronomických zařízení objevovat častěji.

Maso ryb je lehce stravitelné, obsahuje kvalitní bílkoviny a jejich tuk je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, především omega-3 kyseliny. Jsou cenným zdrojem vitaminů i minerálních látek. Proto se doporučuje jejich pravidelná konzumace alespoň dvakrát týdně. Spotřeba ryb je však v České republice ve srovnání s Evropou poloviční. Ze statistik vyplývá, že se za posledních deset let pohybuje kolem 5,5 kila na obyvatele. A to je podle výživových specialistů málo.

 

Projekty na podporu konzumace ryb

Ryba u nás kdysi byla běžnou součástí stravy. Díky rozmachu rybníkářství se stala jedním z nejčastějších jídel na stole českých domácností, těch prostých i těch urozených, už ve středověku. Dnešní producenti, zpracovatelé a dodavatelé ryb tedy mohou jen doufat, že se rybí apetit našich předků vrátí. I když se dnes v Česku vyprodukuje kolem 20 tisíc tun ryb, skoro polovina jich končí v zahraniční. I z těchto důvodů vznikají na podporu konzumace ryb různé projekty. Například kampaň Ryba na talíř, kterou spustilo ministerstvo zemědělství v roce 2016, je určena nejen pro širokou veřejnost, ale i pro profesionály z oblasti gastronomie. Jejím cílem je zlepšit povědomí o pozitivech sladkovodních ryb. Na regionálních slavnostech či farmářských trzích kuchaři prezentují své recepty a způsob správného zpracování ryb. Letos v květnu například představili kuchaři tohoto projektu své tipy na přípravu ryb na již čtvrtém Rybím festivalu v Dobříši v prostorách Colloredo-Mannsfeldských sádek. Na programu byla rovněž soutěž restaurací, které po celý den připravovaly rybí speciality, zbyl i čas na ukázku, jak správně rybu vykostit, odstranit šupiny a vnitřnosti. Žáci z hotelové školy Plzeň pak předvedli, jak správně prostřít tabuli pro rybí menu.

A jak ryby vybírat, jak poznat jejich čerstvost? O tom více v červnové HORECE.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!