
O pozitivních výživových vlastnostech ryb nikdo nepochybuje. Ryby, ať už sladkovodní či mořské, jsou však rovněž chutné a nabízejí mnoho variant na přípravu. I proto by se měly na stolech gastronomických zařízení objevovat častěji.
Maso ryb je lehce stravitelné, obsahuje kvalitní bílkoviny a jejich tuk je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, především omega-3 kyseliny. Jsou cenným zdrojem vitaminů i minerálních látek. Proto se doporučuje jejich pravidelná konzumace alespoň dvakrát týdně. Spotřeba ryb je však v České republice ve srovnání s Evropou poloviční. Ze statistik vyplývá, že se za posledních deset let pohybuje kolem 5,5 kila na obyvatele. A to je podle výživových specialistů málo.
Projekty na podporu konzumace ryb
Ryba u nás kdysi byla běžnou součástí stravy. Díky rozmachu rybníkářství se stala jedním z nejčastějších jídel na stole českých domácností, těch prostých i těch urozených, už ve středověku. Dnešní producenti, zpracovatelé a dodavatelé ryb tedy mohou jen doufat, že se rybí apetit našich předků vrátí. I když se dnes v Česku vyprodukuje kolem 20 tisíc tun ryb, skoro polovina jich končí v zahraniční. I z těchto důvodů vznikají na podporu konzumace ryb různé projekty. Například kampaň Ryba na talíř, kterou spustilo ministerstvo zemědělství v roce 2016, je určena nejen pro širokou veřejnost, ale i pro profesionály z oblasti gastronomie. Jejím cílem je zlepšit povědomí o pozitivech sladkovodních ryb. Na regionálních slavnostech či farmářských trzích kuchaři prezentují své recepty a způsob správného zpracování ryb. Letos v květnu například představili kuchaři tohoto projektu své tipy na přípravu ryb na již čtvrtém Rybím festivalu v Dobříši v prostorách Colloredo-Mannsfeldských sádek. Na programu byla rovněž soutěž restaurací, které po celý den připravovaly rybí speciality, zbyl i čas na ukázku, jak správně rybu vykostit, odstranit šupiny a vnitřnosti. Žáci z hotelové školy Plzeň pak předvedli, jak správně prostřít tabuli pro rybí menu.
A jak ryby vybírat, jak poznat jejich čerstvost? O tom více v červnové HORECE.