
Vzdělávání kuchařů nemá u nás na růžích ustláno. Jak to vidí Pavel Kyzr, šéfkuchař restaurace Dave B. Taste Five?
Když v 15 letech přijdete na učiliště s rozhodnutím, že v budoucnu chcete dělat kuchařinu, jste v podstatě závislý na tom, co vám předají učitelé a mistři, kteří většinou vykonávají tuto práci již mnoho let. Bohužel často zastarale, bez využití nových a moderních trendů, které jsou dnes pro učně a jejich budoucí kariéru zcela nezbytné. Neříkám, že je tomu tak všude, ale bohužel takové případy nejsou výjimkou. Školy navíc stále využívají zastaralé učebnice technologií a receptur. Ale boloňské špagety z točeného salámu už dnes vařit a hlavně jíst nikdo nechce.
Zkušenosti mistrů a učitelů
Zkušenosti lidí, kteří mají naše děti na starosti, jsou mnohdy naprosto nedostatečné a chybějí jim praktické znalosti, protože v provozu nikdy nefungovali. V praxi nelze trávit první ročník pouze loupáním brambor a zeleniny, druhý přípravou snídaní a teprve ve třetím ročníku pustit učně k vaření. To je důvod, proč nám ze škol vycházejí kuchaři, kteří neumějí uvařit absolutně nic. Mám zkušenost, že pro čerstvě vyučené kuchaře je problém připravit i míchaná vajíčka.
A co dál, více se dozvíte v dalším vydání HOREKY v červnu.