logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Káva umí být i osvěžující – tipy doubleshot, jak na ledovou kávu

23. května 2018
Restaurace 0
3055
Káva umí být i osvěžující – tipy doubleshot, jak na ledovou kávu

Kávy se nemusíte vzdávat ani v horkém počasí, a co je ještě lepší, může vás osvěžit, když si objednáte (nebo sami připravíte) tu pravou. Zatímco ty nejběžnější jako je ledové latté spíše zasytí, než osvěží, ledová filtrovaná káva nebo cold brew jsou lehké letní nápoje, kterých se možná nebudete chtít vzdát ani v zimě. Všechny zmíněné si můžete dát v kavárnách doubleshotu a barista Ondřej Hurtík poradí, jak si některé z nich připravit doma. A novinkou doubleshou na tuto sezónu bude čepované Nitro Cold Brew.

Jakou kávu zvolit na studenou přípravu?

Zkoušeli jste někdy, jak se mění chuť kávy během chladnutí? Pokud to vyzkoušíte s nějakou výběrovou kávou, ideálně filtrovanou, ucítíte, že z kávy i podle teploty vystupují různé chutě. I u ledové kávy je rozdíl znát. Vychlazená káva totiž mění chuť tak výrazně, že jen změnou teploty můžete z některých druhů udělat osvěžující a šťavnatý nápoj. „Ideální jsou pro ledové verze kávy hodně ovocné, šťavnaté, kde vyloženě cítíte citrusy nebo třeba bobulovité ovoce.  Pokud totiž kávu zchladíte nebo dáte na led, tak chlad její chutě lehce potlačí a zachovají se především právě ty nejvýraznější ovocné tóny. Pokud na ledovou kávu použijete spíše ty klasičtější oříškové nebo kakaové kávy, získáte sice pořád super nápoj, ale nebude tak osvěžující a budou všechny chutnat dost podobně,” radí Ondřej Hurtík, barista doubleshot, které kávy jsou vhodné pro studené přípravy.

S mlékem nebo bez?

V kavárnách doubleshotu je nejoblíbenější nápoj tradičně ledové latté, které se tu oproti běžnému připravuje na led a se dvěma shoty espressa. „Rozpouštějící se led totiž kávu ředí, dělá ji chuťově slabší a my chceme především zachovat rovnováhu kávy a mléka. Naše latté obsahuje jen mléko, led a kávu, nepoužíváme žádná dochucení. Pokud Pokud si ale spíše chcete vychutnat čistou chuť kávy a osvěžit se, doporučuju spíše filtrovanou kávu na ledu, třeba i s plátkem citronu nebo pomeranče, který ještě vyzdvihne její ovocnou chuť,” dodává tip Ondřej Hurtík.

Nitro Cold Brew

Kromě těchto dvou nápojů si od června budete moci dát v nové pop-up kavárně doubleshotu v areálu Manifesto u Masarykova nádraží i novinku – čepované Nitro Cold Brew. To je káva, která se extrahovala za studena 24 hodin, poté se 3x filtruje a sytí dusíkem. Díky němu je nápoj plnější a vytváří lávový efekt. Bublinky dusíku jsou totiž mnohem menší a početnější, než klasické CO2, takže je nápoj lehčí, s krémovou pěnou a osvěžující. Zkrátka doubleshot spojil to nejlepší z kávy, limonád, piva a z léta v jednom drinku 😉

Pokud ale kolem Manifesta nemáte cestu, můžete si ledovou kávu udělat snadno i doma a Ondřej Hurtík poradí, jak na to. Ale pozor. „Káva poměrně rychle oxiduje a její chuť degraduje, proto doporučuji nenechávat zchladnout horkou filtrovanou kávu jen tak. Je lepší ji hned po přípravě přelít do láhve, kterou naplníme až po okraj, uzavřeme a rychle chladíme v ledové lázni. Anebo můžete si připravit čerstvý ledový filtr s ledem. Ondřej Hurtík dodává rovnou i recept, jak na něj:


Ledový Filtr

20 g kvalitní zrnkové kávy

200 g vody

100 g ledu

plátek citronu

Postup je téměř stejný jako u běžného filtru, jen poměr kávy a vody je trochu jiný. ⅓ vody nahradíme ledem, na který kávu filtrujeme. Kávu meleme o trochu jemněji, abychom ji lépe vyextrahovali. Na přípravu je ideální použít metodu Hario V60, která je rychlá, jednoduchá a vyniká svou čistotou chutí.

  1. Před přípravou namelte čerstvou  kávu, ideálně o něco jemněji než na horkou přípravu.
  2. Vložte papírový filtr do Hario V60 a propláchněte vroucí vodou, abyste ho zbavili případné papírové chuti.
  3. Do konvičky, do které bude kapat káva, vsypte led.
  4. Nasypte mletou kávu do filtru a zalijte ji vodou o teplotě cca 94 °C (asi minutu po varu), aby se navlhčila veškerá káva a lehce promíchejte.
  5. Poté postupně krouživými pohyby dolévejte tenkým pramenem vodu.
  6. Kávu přelijeme přes plátek citronu do sklenice naplněné ledem nebo pijeme jen tak.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!