
Byl historicky nejmladším šéfkuchařem restaurace v pětihvězdičkovém hotelu. Ondřej Koráb má za sebou práci napříč michelinskými restauracemi v zahraničí, vařil i pro zpěváka Prince. Nyní již čtvrtým rokem šéfuje restauraci Le Grill v hotelu The Grand Mark.
Jaká byla vaše cesta ke kuchařině?
Jak bych začal. Na kuchaře zkrátka nejde někdo s dobrými známky. Já jsem chtěl dělat něco kreativního a jídlo mě bavilo. V té době chodilo hodně lidí na kuchaře, anebo číšníka, tak jsem šel i já.
Ono se ale stane, že někdo na tu školu je a pak ho celý systém zabije.
Ano, měl jsem štěstí na skvělou praxi. Týden jsem chodil na praxi do Intercontinentalu, kde jsem měl štěstí na paní mistrovou Jitku Ulihrachovou, a týden jsem byl ve škole. V patnácti jsem ještě netušil, jestli se tomu budu věnovat, v sedmnácti jsem si ale byl jist a pustil jsem se do toho naplno. Navíc jsem soutěživý, mám bratra dvojče, takže to ve mně je od narození.
Vaše profese je o neustálém nadšení pro věc, jak si to nadšení udržujete?
Tohle povolání není od osmi do pěti, musíte se do něj ponořit. Pokud to chcete mí za sebou a udělat dvacet knedlíků a být doma, tak ty knedlíky nebudou dobré. Musíte chtít se neustále posouvat.
Dva roky jste působil v Londýně. Mezi kuchaři se říká, že je to povinná zastávka v dobré kariéře. Jak toto období vnímáte?
Moje první práce na hlavní pracovní poměr byla v hotelu Mandarin Oriental. V tu dobu k nám přišel na dva týdny na hostování Chris Stainesov z michelinské restaurace Foliage z Mandarin Oriental v Londýně. Jeho práce mě velice oslovila, vybral jsem si proto dva týdny dovolené a jel k němu na stáž. Pak jsem mu po nějakém čase napsal, jestli nemá volné místo a on ho měl.
Více se dočtete v červnové Horece.