logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Zákaz prodeje dopadá na restaurace

11. května 2018
Restaurace 0
1478
Zákaz prodeje dopadá na restaurace

Uzavření velkých obchodů v některé svátky negativně dopadá i na restaurace. Omezení otevírací doby o státních svátcích má neplánovaný vliv i na provozovatele restaurací a malých obchodů. 

Majitelé restaurací byli zvyklí využívat o svátcích, kdy mají často největší obrat, možnost nakoupit docházející suroviny ve velkoobchodě.  Návštěvnost restaurací ve svátek je přitom značně nepředvídatelná, a restauratéři proto vždy spoléhali na možnost doplnění čerstvých surovin přímo v den svátku. To teď není možné. Než aby Roman Kmoch, majitel restaurace Obzor v Rudné u Prahy nechal hosty bez čerstvé zeleniny nebo čerstvé ryby, raději nakonec osmého neotevřel. „Tahle pomýlená regulace omezuje moje podnikání,“ vysvětluje podnikatel.

V bistru Chez Nous v Kladně situaci se zavřenými velkoobchodními prodejnami ve svátek vnímají podobně. Majitelka Pavla Nedvědová k tomu říká: „Regulace přece nebyla zamýšlená proti restauracím. Přesto na ně dopadá.“ V kladenském bistru si zakládají na čerstvosti surovin a jejich doplnění ve velkoobchodní prodejně v den státního svátku bylo pro Pavlu Nedvědovou vždy samozřejmostí. „Cítím, že díky tomu nemůžeme zákazníkům garantovat stoprocentní rozsah služeb, a to mě mrzí,“ uzavírá majitelka.

Je tedy o svátcích otevřeno nebo zavřeno?

Lidé nevědí, pro které svátky platí zákaz prodeje a pro které ne, mají v tom zmatek.  Roman Kmoch se nad zmatenými pravidly pro regulaci pozastavuje . Ptá se, proč na prvního máje byly obchody otevřené a 8. května zavřené. K celé věci ale poznamenává ještě jeden zajímavý postřeh: „Nevím, zda se jedná o záměr zákonodárců nebo kouzlo nechtěného, ale zákon kromě velkých obchodů s potravinami reguluje i otevírací dobu velkoobchodních prodejen.“

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!