
Uzavření velkých obchodů v některé svátky negativně dopadá i na restaurace. Omezení otevírací doby o státních svátcích má neplánovaný vliv i na provozovatele restaurací a malých obchodů.
Majitelé restaurací byli zvyklí využívat o svátcích, kdy mají často největší obrat, možnost nakoupit docházející suroviny ve velkoobchodě. Návštěvnost restaurací ve svátek je přitom značně nepředvídatelná, a restauratéři proto vždy spoléhali na možnost doplnění čerstvých surovin přímo v den svátku. To teď není možné. Než aby Roman Kmoch, majitel restaurace Obzor v Rudné u Prahy nechal hosty bez čerstvé zeleniny nebo čerstvé ryby, raději nakonec osmého neotevřel. „Tahle pomýlená regulace omezuje moje podnikání,“ vysvětluje podnikatel.
V bistru Chez Nous v Kladně situaci se zavřenými velkoobchodními prodejnami ve svátek vnímají podobně. Majitelka Pavla Nedvědová k tomu říká: „Regulace přece nebyla zamýšlená proti restauracím. Přesto na ně dopadá.“ V kladenském bistru si zakládají na čerstvosti surovin a jejich doplnění ve velkoobchodní prodejně v den státního svátku bylo pro Pavlu Nedvědovou vždy samozřejmostí. „Cítím, že díky tomu nemůžeme zákazníkům garantovat stoprocentní rozsah služeb, a to mě mrzí,“ uzavírá majitelka.
Je tedy o svátcích otevřeno nebo zavřeno?
Lidé nevědí, pro které svátky platí zákaz prodeje a pro které ne, mají v tom zmatek. Roman Kmoch se nad zmatenými pravidly pro regulaci pozastavuje . Ptá se, proč na prvního máje byly obchody otevřené a 8. května zavřené. K celé věci ale poznamenává ještě jeden zajímavý postřeh: „Nevím, zda se jedná o záměr zákonodárců nebo kouzlo nechtěného, ale zákon kromě velkých obchodů s potravinami reguluje i otevírací dobu velkoobchodních prodejen.“