logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Jiří Král: Česká kuchyně může konkurovat zahraniční. Musíme za ní ale stát

7. května 2018
Rozhovory 0
3297
Jiří Král: Česká kuchyně může konkurovat zahraniční. Musíme za ní ale stát

Česká kuchyně je často vnímaná jako těžká, omáčková, staromódní. Knedlíky jako příloha byly mnohokrát zatracovány. V dnešní době ale kromě trendu lokálnosti dochází k návratu ke kořenům a oceňování toho vlastního. O situaci v české gastronomii jsme si povídali s Jiřím Králem.

 

Vaše restaurace Aureole přišla po pěti letech o označení BIB. Je metr michelinských komisařů jiný u českých restaurací než u francouzských?

Řekl bych, že na tom trochu pravdy je. Francouzi jsou větší nacionalisti. Když jsme komunikovali s komisaři, co bychom měli změnit, řekli nám, že máme vše výborné. Pak opatrně dodali, že se to nehodnotí ale když máte víc komponentů z Francie tak se nic nestane. Třeba minerálky nebo mlýnky Peugeot. To, co bývá ve Francii ohodnoceno jednou hvězdičkou, u nás by hvězdu nemělo. Naše restaurace s jednou michelinskou hvězdou by si zasloužily třeba i dvě.

 

Je česká kuchyně zatracovaná i zdejšími kuchaři?

Některými ano. Nabydou dojmu, že vše ze zahraničí je lepší a moderní. Ale i pracovně jednodužší. Naše klasika je na přípravu náročná.

Ale česká gastronomie je výborná – pokud je špatná kuchyně, může za to šéfkuchař.

 

Kde je česká kuchyně dnes?

Po revoluci udělala velký pokrok. Naštěstí už odzvonilo restauracím, které je cítit po celém okolí, protože všechno dělají ve friťáku. Málokde již najdeme místo jídelního lístku telefonní seznam. Dnes je tady několik ryze českých vyhlášených restaurací, které fungují.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!