
Pachtův palác na Smetanově nábřeží je kulturní památka, která láká milovníky historie z celého světa. Restaurant Smetana v Pachtově paláci přichází s gastronomickým směrem, který restauraci dokáže dovést ke zdárnému potlesku ve stoje na konci této pokrmové symfonie.
Restaurant Smetana je nová restaurace na cestě k fine diningu. Prvotřídní suroviny, krásné místo a dokonalý servis. Jen porce jsou větší než u klasického fine diningu. Typově se restaurant Smetana řadí k české tradiční kuchyni.

Pachtuv Palace 2015
Libor Svacek; box@fotosvacek.cz;
Díky nastalému jaru se můžeme v menu těšit na české aktuální suroviny. Hlavní sóla si rozdělili listový salát, bílý chřest, kedlubna a medvědí česnek. A kdo za celým menu stojí? Je to nový šéfkuchař, který danou kuchyni zná jako své boty a byl u jejího zrodu. Je jím Martin Černý. Tento muž má za sebou bohatou kuchařskou historii. Působil v restauraci V Ráji, restauraci Bride, Kalina Cuisine & Vins a Ateliér Kalina pozici sous chef. Nebojí se gastronomického experimentování. Zakládá si na kvalitních surovinách, zmodernizovaných tradičních receptech a na porcích, které zakryjí celý talíř s elegancí a grácií. Jeho vize zapadla do konceptu majitelů Pachtova paláce a Martin Černý se stává novým šéfkuchařem Restaurantu Smetana.
Připravil krásné jarní menu, které přiláká turisty, ale také českou klientelu, která půjde do nedalekého divadla Na Zábradlí či na procházku po nábřeží. Bude platné po dobu dvou měsíců. Za zmínku stojí, že většina pokrmů je bezlepkových. Každý den si šéfkuchař připraví své gastronomické překvapení, které bude inspirované aktuálními surovinami a hudbou, která se restaurantem Smetana ponese. Navíc obrovským bonusem restaurantu Smetana je dostupný fine dining po cenové stránce. Zažít vyšší gastronomii už nemusí být otázkou poloviny průměrného měsíčního platu. Pachtův palác byl vždy místem, kde se scházeli umělci a zajímavé osobnosti dané doby, lze jmenovat Mozarta, Casanovu, Smetanu či Havla. Průřez je opravdu různorodý, ale to nemění nic na tom, že prostory mají své kouzlo a lákají ke kulturně gastronomickému střetávání.
Dalším z bonusů, který ocení našinec či turista jsou zahrádky určené na teplé dny. Na prvním nádvoří je prostorná zahrada, která je určena pro restaurační a hotelové hosty. Nádherný prostor, kde intimně zrelaxuje každý přítomný. Nově je také zahrádka před restaurací, tedy s přímým výhledem na Pražský hrad.
Gastronomicky kulturní poklad, který je dostupný a s luxusním nádechem. Restaurační část Pachtova paláce ožívá!
Amuse bouche :
Škvarkové sádlo s hořčicí a libečkem
Domácí chléb
Předkrmy:
Svěží listový salát se zeleným a bílým chřestem, hráškem a kozím sýrem,
citrusový dresing
160kč
Terina z uzeného pstruha, hráškové pyré, cukrový lusk
170kč
Bramborový röst s pošírovaným vajíčkem, lososovým kaviárem, smetanovým krémem a koprovou pěnou
165kč
Hovězí tartar, vaječný žloutek „63“ chlebový chips
180kč
Polévky:
Silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky, nudlemi a zeleninou
135kč
Polévka denní nabídky
99kč
Hlavní jídla:
Kroupové rizoto se zeleným a bílým chřestem, medvědím česnekem a sýrem Gran Moravia
199kč
Pošírovaný siven, blanšírovaná sezónní zelenina a řeřichová omáčka
340kč
Pečené jarní kuřátko s nádivkou z medvědího česneku a sezónní zeleninou
380kč
Konfitovaný selečí bok, pečená kedlubna, kedlubnové zelí a chlupaté knedlíky
375kč
Dušené telecí hrudí na bílém víně s pečenou divokou brokolicí, bramborový fondán
a smržová omáčka
425kč
Smažený řízek z mléčného telátka připravený na přepuštěném másle se sametovou bramborovou kaší
395kč
Hovězí steak dle denní nabídky
470kč
Dezert:
Krupicová panna cotta, rebarborový sorbet, jahody a jahodová omáčka
160kč
Mrkvový dort s marcipánem, citrusovým krémem a vanilkovou pěnou
160kč
Variace našich sorbetů a zmrzlin
2 kopečky
109kč
Variace českých farmářských sýrů
150kč