
Rostlinná strava, transparentnost, lokálnost a jednoduchost. Gastronomické trendy svědčí o návratu ke kořenům. Ve smyslu přírodním i historickém. Kde se vzala česká kuchyně a kam se během sta let od vzniku republiky posunula? Jiří Král se tomuto tématu bude věnovat na kongresu HOREKA 112.
A kdo Jiří Král je? V profesionální kuchyni se pohybuje již 30 let. Jeho doménou je nejenom vaření, ale i organizace, výrobní programy, vzdělávání a školení gastronomických pracovníků, audity, gastronomická poradenství či facelifty gastronomických provozů. Absolvoval několik praxí a stáží ve Francii, Německu, Švýcarsku, Skotsku, Norsku, Itálii, USA, Indonésii či Koreji.
Již v roce 1996 získal titul Kuchař roku ČR. Dvanáct let byl členem a později kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Je členem rytířského cechu Chaine des Rotisseurs – rytíři gastronomie. Osm let působil jako zástupce šéfkuchaře v Catering Golem. Podílel se a organizoval státní rauty, bankety pro hlavy států včetně anglické královny. Poté nastoupil do Obecního domu, kde působil po dobu deseti let jako šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace a zároveň šest let jako šéf gastronomie pro prezidentskou kancelář ČR.
V roce 2010 založil vlastní firmu Gastronomické poradenství Král a Catering Král, od roku 2011 působí jako šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace Aureole Fusion Restaurant and Lounge. Autorsky se podílel na vzniku mnoha knižních titulů, např. Jedlá krása, Talent a profesionalita nebo Znovu objevené recepty.