logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Achim Šipl: Zapomeňte na cukrové krusty!

7. února 2018
Bary 0
2550
Achim Šipl: Zapomeňte na cukrové krusty!

Drinky, které byly ozdobeny a doplněny cukrovou krustou jsou dnes již dávno minulostí. Dnes okraj skleničky může zdobit vlastně cokoliv, co na něj dokážete přichytit.

Od minulosti se určitě nezměnilo, že tato technika zdobení drinků je specifická hlavně přípravou skleničky. Správná krusta spočívá ve vyložení okraje skleničky dostatečně dlouhou a velkou kůrou (crust). Krustu pak přichytíme jak na okraj sklenky, tak na kůru. Krusta vždy sloužila k ozdobení a doplnění drinku. Nedá se o ní mluvit jako o kategorii drinku, jak již před sto padesáti lety psal Jerry Thomas. Krusty v dnešním pojetí Krusty rovněž drink doplňují, ale mají možnost ho přímo na skleničce posunout do úplně jiných chuťových variací a směrů. Na progresivním koktejlu by měla být krusta vždy jen na části sklenky, aby měl host možnost se napít i bez krusty.

Podívejte se na krusty z několika stran:

Více místa, více variací – Okraj sklenky nabízí daleko víc možnosti, než pro jednu krustu. Není proto problém připravit drink se dvěma nebo se třemi různými krustami. V této myšlence je možné naservírovat hostu drink se třemi chuťovými twisty.

Suroviny pro krustu dnes? – na tuto otázku odpovídá hlavně inspirace a drink samotný. Pokud lze drink ještě vylepšit, nebo pozměnit, není potřeba nutně vložit vylepšení do drinku. Je možné surovinu umístit jako krustu. A těch možností je mnoho. Například: k drinku Bloody Mary můžete udělat krustu ze strouhaného česneku, zázvoru, nebo z najemno sekané pažitky. Meze se nekladou. Krustou tedy ještě může být strouhaný sýr, drcené ořechy, drcené koření – pepř, hřebíček, různé druhy solí – hrubozrnné, černé, růžové, různé druhy bylinek, mohou to být různé prášky, čajový, citronový, samozřejmě i cukr, v různých podobách. Můžou to být různé květy, ovoce anebo také na jemno krájené prošuto.

Směsi surovin – z předešlých surovin je jasné, že lze připravit různé kombinace. Například citrónový prášek se solí k Margaritě, drcené ořechy se strouhaným sýrem, černou sůl se zelenou bazalkou. INFUZE SUROVIN – některé suroviny lze chuťově a čichově ovlivnit a naservírovat tak krustu, která má jiné vlastnosti, než by host očekával.
Lze tak použít tresť a přidat například kokosové aroma soli, nebo třeba mandlové aroma ořechům  Velmi silné látky mohou také předat své vlastnosti, aniž by je host viděl, typickým příkladem je česneková sůl, nebo vanilkový cukr. Vyzkoušejte drcené lískové ořechy nainfuzovat pomerančovou kůrou – překvapivý zážitek.
Lze také drink po výrobě nechat vysušit až do cukernatých krystalů a pak je požít při výrobě dalších drinků jako posílení chuti. Změna textury Pokud se zaměříme na jiné suroviny než na tvrdé krystaly cukru nebo soli, tak další suroviny nabízí též nový anebo jiný zážitek na jazyku. Můžeme tak drink chutnat ještě několik desítek vteřin po spolknutí. Velkou změnu textury čekejte, pokud použijete prášek šumivý (šuměnka, praskací drť). Tip: Krusta nemusí být v mixologii umístěna jen na drinku.

Vyzkoušejte drink Bloody Mary ozdobit srolovanou slaninou, která bude mít z jedné strany krustu z na jemno krájených sušených švestek.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!