
Jakuba Vinše potkáte v pražském Bugsy’s baru a také republikou šíří rumovou osvětu. My jsme ho pro vás vyzpovídali.
Proč jste barmanem?
Obor barmanství mě hodně zaujal po absolvování prvního barmanského kurzu na střední hotelové škole. Tehdy jsem si řekl, že by bylo fajn stát se barmanem. V současné době pracuji nejen jako barman, ale jsem také ambasadorem rumu Havana Club.
Kdo vás toho nejvíce naučil a co to bylo?
Hodně mi do života barmanství dala první pracovní zkušenost v koktejlovém baru na Kladně, pod vedením Zdeňka Doubka a barmanů Jury a Igora. Nejvíce jsem se toho však naučil při práci v pražském Bugsy‘s baru.
Kdo je váš barmanský vzor?
Tato otázka je těžká. Konkrétní barmanský vzor nemám. Obdivuji každého barmana, který v tomto oboru něco dokázal.
Jak vnímáte drink long island Iced Tea?
Ze své zkušenosti mohu říct, že tento drink je oblíbený u mladých lidí, kteří chtějí být za krátkou dobu v podnapilém stavu Nedivím se, že někteří barmani ho nechtějí připravovat. Cílem koktejlu není hosty opít, ale mít z něho příjemný zážitek po celý večer.
Jak pracujete s českými hosty, stále jich mnoho preferuje pivo u televize než večer v baru a s koktejlem…
Jako ambasador projíždím celou republiku a vím, že preference českých hostů závisí i na velikosti města. Ve větším městě si lidé rádi dají i koktejly, oproti menším městům zůstávají spíš u toho piva a destilátů. Já osobně se snažím s lidmi na baru pracovat trochu jako psycholog. Povídám si s nimi, zjišťuji jejich chutě a preference. Mnohdy se stane, že i pivař ochutná kvalitní koktejl.
Barman není pingl, chápou to již lidé i u nás? Zvýšila se podle vás prestiž tohoto povolání?
Prestiž povolání barmana se určitě zvýšila. Je však pravda, že jsou hosté, kteří pojem „pingl“ neomaleně používají.
Jaký je váš nejoblíbenější bar?
Oblíbených barů mám více, ale vždy si vybírám podle aktuální nálady. Mohu však říci, že nejraději mám pražský Bugsy’s bar, ve kterém pořád působím za barem.
Jaký je váš nejoblíbenější koktejl?
Když jsem začínal s prací barmana, tak jsem měl rád drinky jako je Cuba libre, Mojito. Ale nyní si s chutí objednám klasické Daiquiri a v létě osvěžující Collins. Jako host nejsem moc náročný, spíše si jdu užít atmosféru baru.
Barman musí mít spoustu znalostí, je tak i trochu psychologem, jaká školení máte za sebou?
Barmanských kurzů mám za sebou více, ale psychologické školení zatím žádné. Správnou komunikaci s hostem musí barman získat praxí.
Jaký nejspeciálnější drink jste pro hosta namíchali, jakým požadavkem vás zaskočil?
Kdybych se u této otázky rozepsal, tak by celá stránka nestačila. Ale vždy jsou pro mě nepochopitelné objednávky Mojito bez ledu a host, který si objednává drink stylem „udělejte mi to, co mi bude chutnat.“