logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Na zákazníky platí degustace

31. ledna 2018
Bary 0
2227
Na zákazníky platí degustace

Majitel baru a brand ambassador značky Ballantine’s  Zdeněk Kortiš se zamiloval do whiskey. My vám přináším krátký rozhovor, nejen o jeho velké lásce.

Proč jste barmanem?
První impulz neležel daleko, moje maminka pracovala v gastronomii a po revoluci měla v Olomouci restauraci s barem. Takže jsem už jako kluk okukoval spiritový byznys. Pomáhal jsem, občas jsme vyrazili pro inspiraci do irish pubů v Rakousku, kde jsem si dal single malt whisky, což byl pokaždé speciální okamžik. To byl totiž čtyřikrát dražší panák, než jsem si mohl jako student dovolit. K dobrým věcem jsme měli v rodině blízko.

Kdo vás toho nejvíce naučil a co to bylo?
U mě to není konkrétní osoba, ale spíše životní etapa. Během mé pracovní stáže v Irsku jsem se toho naučil nejvíce pro můj další rozvoj. Nejenom pro profesní, ale i po lidské stránce. Jsem za to nesmírně vděčný a všem bych doporučoval vyrazit do světa.

Kdo je váš barmanský vzor?
Hodně mě inspiroval svým přehledem a znalostmi Saša Mikšovic. Na jeho prezentacích jsem hltal každé slovo.

 

Jak vnímáte drink long island Iced Tea? 
Na tuhle otázky bych odpověděl více z úhlu pohledu, proč jsme za barem, a proč to vše vlastně děláme? Odpověď je spokojený zákazník. Když si host objedná espresso a chce k němu cukr, nebo když si někdo objedná steak a chce jej více propéct, tak je to jeho volba. Já bych si nedal do whisky led, ale to je moje preference.
Jak pracujete s českými hosty, stále jich mnoho preferuje pivo u televize než večer v baru a s koktejlem…

Můj bar Black Stuff Olomouc funguje od roku 2003 a abychom se prosadili v regionu, tak jsme nejprve museli naučit zákazníky whisky pít. Takže jsme pořádali a neustále pořádáme degustace a školení. Snažíme se neustále přinášet novinky a rozšiřovat naši nabídku.

Barman není pingl, chápou to již lidé i u nás? Zvýšila se podle vás prestiž tohoto povolání?

Lidé, kteří chodí do specializovaných whisky barů, cocktail barů atd., tak ti dokáží rozlišit mezi barmanem a číšníkem. Určitě je poznat, že kde pracují lidé, kteří jsou profíci, tak i jejich zákazníci, je dokáží ocenit. Je to o vzájemném respektu.

 

Jaký je váš nejoblíbenější bar?
Tam, kde mi nalijí mou oblíbenou whisky (mám rád Chivas Regal, Ballantine´s i Jamesona), a kde se budu cítit jako host příjemně a uvolněně.

 

Jaký je váš nejoblíbenější koktejl?

Rob Roy na Chivas Extra si dám rád kdykoliv. Všeobecně klasické drinky překvapivě na whisky. 🙂

 

Barman musí mít spoustu znalostí, je tak i trochu psychologem, jaká školení máte za sebou?

Z hlediska zbožíznalství, tak se já i moji kolegové v baru neustále vzděláváme. Co se týče také osobního vzdělávání, tak jazykové kurzy, navíc bohužel v současné době nezbývá čas.

 

Jaký nejspeciálnější drink jste pro hosta namíchal, jakým požadavkem vás zaskočil?

Každý drink by měl být speciální a zkušený barman by se neměl nechat zaskočit. Já jsem navíc v posledních letech spíše na druhé straně barové pultu. Ani ve vlastním baru mě za bar už nepustí. 🙂

 

KDO JE ZDENĚK KORTIŠ?

K whisk(e)y se dostal během pracovní stáže a jeho důležité profesní, ale životní etapy v Irsku. Je majitel baru Black Stuff Irish Pub v Olomouci a také brand ambassador značky Ballantine’s. V projektu Pernod Ricard Bar Academy učí o whisky, Vás inspiruje a nabíjí pozitivní energií.

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!