
Majitel baru a brand ambassador značky Ballantine’s Zdeněk Kortiš se zamiloval do whiskey. My vám přináším krátký rozhovor, nejen o jeho velké lásce.
Proč jste barmanem?
První impulz neležel daleko, moje maminka pracovala v gastronomii a po revoluci měla v Olomouci restauraci s barem. Takže jsem už jako kluk okukoval spiritový byznys. Pomáhal jsem, občas jsme vyrazili pro inspiraci do irish pubů v Rakousku, kde jsem si dal single malt whisky, což byl pokaždé speciální okamžik. To byl totiž čtyřikrát dražší panák, než jsem si mohl jako student dovolit. K dobrým věcem jsme měli v rodině blízko.
Kdo vás toho nejvíce naučil a co to bylo?
U mě to není konkrétní osoba, ale spíše životní etapa. Během mé pracovní stáže v Irsku jsem se toho naučil nejvíce pro můj další rozvoj. Nejenom pro profesní, ale i po lidské stránce. Jsem za to nesmírně vděčný a všem bych doporučoval vyrazit do světa.
Kdo je váš barmanský vzor?
Hodně mě inspiroval svým přehledem a znalostmi Saša Mikšovic. Na jeho prezentacích jsem hltal každé slovo.
Jak vnímáte drink long island Iced Tea?
Na tuhle otázky bych odpověděl více z úhlu pohledu, proč jsme za barem, a proč to vše vlastně děláme? Odpověď je spokojený zákazník. Když si host objedná espresso a chce k němu cukr, nebo když si někdo objedná steak a chce jej více propéct, tak je to jeho volba. Já bych si nedal do whisky led, ale to je moje preference.
Jak pracujete s českými hosty, stále jich mnoho preferuje pivo u televize než večer v baru a s koktejlem…
Můj bar Black Stuff Olomouc funguje od roku 2003 a abychom se prosadili v regionu, tak jsme nejprve museli naučit zákazníky whisky pít. Takže jsme pořádali a neustále pořádáme degustace a školení. Snažíme se neustále přinášet novinky a rozšiřovat naši nabídku.
Barman není pingl, chápou to již lidé i u nás? Zvýšila se podle vás prestiž tohoto povolání?
Lidé, kteří chodí do specializovaných whisky barů, cocktail barů atd., tak ti dokáží rozlišit mezi barmanem a číšníkem. Určitě je poznat, že kde pracují lidé, kteří jsou profíci, tak i jejich zákazníci, je dokáží ocenit. Je to o vzájemném respektu.
Jaký je váš nejoblíbenější bar?
Tam, kde mi nalijí mou oblíbenou whisky (mám rád Chivas Regal, Ballantine´s i Jamesona), a kde se budu cítit jako host příjemně a uvolněně.
Jaký je váš nejoblíbenější koktejl?
Rob Roy na Chivas Extra si dám rád kdykoliv. Všeobecně klasické drinky překvapivě na whisky. 🙂
Barman musí mít spoustu znalostí, je tak i trochu psychologem, jaká školení máte za sebou?
Z hlediska zbožíznalství, tak se já i moji kolegové v baru neustále vzděláváme. Co se týče také osobního vzdělávání, tak jazykové kurzy, navíc bohužel v současné době nezbývá čas.
Jaký nejspeciálnější drink jste pro hosta namíchal, jakým požadavkem vás zaskočil?
Každý drink by měl být speciální a zkušený barman by se neměl nechat zaskočit. Já jsem navíc v posledních letech spíše na druhé straně barové pultu. Ani ve vlastním baru mě za bar už nepustí. 🙂
KDO JE ZDENĚK KORTIŠ?
K whisk(e)y se dostal během pracovní stáže a jeho důležité profesní, ale životní etapy v Irsku. Je majitel baru Black Stuff Irish Pub v Olomouci a také brand ambassador značky Ballantine’s. V projektu Pernod Ricard Bar Academy učí o whisky, Vás inspiruje a nabíjí pozitivní energií.