logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Kavárenský boom pokračuje

20. ledna 2018
Zpravodajství 0
3084
Kavárenský boom pokračuje

Doba kávě a kavárenské kultuře stále přeje.  Nejenom v Praze a Brně, městu kavárnám zaslíbenému.  I v menších městech vznikají nezávislé pražírny kávy, stylové kavárny. Přibývá i zákazníků, kteří chtějí ochutnat kvalitní kávu s příběhem. Kávu, u které znají nejen původ země, ale i konkrétního farmáře.

Jaká by měla být kavárna 21. století? Není důležitá jenom čerstvá, kvalitní káva. Kavárníci by neměli zapomenout na alternativní přípravy, snídaňové menu a něco malého ke kávě.  Ač je káva tím nejpodstatnějším, neméně důležitý je i prostor kavárny, proto také dnes mladí kavárníci často spolupracují s architekty a designery.

Tereza Balá ze společnosti doubleshot poradí, jak se stát dobrým baristou a jaké vlastnosti by měl barista mít: „Musí být velmi ochotný, vstřícný ke svému týmu i k zákazníkovi, být komunikativní. Se zákazníkem je dobré prohodit pár slov. Měl by být odolný vůči stresu. Práce baristy je nejen fyzicky náročná, ale často i stresující. Měl by se také průběžně vzdělávat, udržovat si rozhled, aby mohl odpovědět na otázky kávových fajnšmekrů, na druhou stranu i doporučit kávu zákazníkovi, který se o kávu nezajímá.“  Tereza nás zasvětí i do správného postupu při přípravy irské kávy – klasického kávového koktejlu.

S výběrem kávovaru pomohou odborníci, například Přemysl Pytlík ze společnosti Imeso doporučuje: „Důležité je uvědomit si, jak a v jakém provozu bude kávovar provozován. Je nutné i zvážit, zda bude v provozu velká fluktuace personálu, nebo zde budou pracovat vyškolení zaměstnanci. V neposlední řadě je třeba vzít v úvahu image provozovny, kterého chcete dosáhnout.“  Svůj názor přidá i Jaroslav Tuček, zakladatel pražírny doubleshot: „Já osobně jsem zastáncem kvalitně zpracovaných malosériových kávovarů, které jsou jedinečné svým designem, tak i velmi omezenou malovýrobou. Jednoduše mají srdce. Nevynikají velkými displeji s nepřebernými možnostmi nastaveni, ale spíše precizním ručním dílenským zpracováním. Je radost takové stroje otevřít a najít vše na svém místě a z kvalitních materiálů. Navíc je výhodou znát se s výrobcem osobně a mít na přípravu kávy stejný názor.“

První letošní číslo je zaměřeno právě na svět kávy, nenechte si ho proto ujít.

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!