
Radek David se jako porotce zúčastnil již 19. ročníku soutěže Lázeňský pohárek a přináší své dojmy v roli porotce:
V této soutěži jsem byl za toho zlého komisaře, co říkal dětem pravdu. Poslední dva ročníky přijdou k našemu koktejlovému stolu, kde hned degustujeme pokrmy, soutěžící studenti a záhy jim dáváme zpětnou vazbu. Zjišťujeme, co připravili za 30 minut v zadní kuchyni. Zdali si jídlo vymysleli sami, nebo ho vymýšleli ve spolupráci s paní mistrovou či s kuchařem z praxe.
Za těch pět minut u stolu dostal každý soutěžící ,,sodovku,,. Ale byl to feedback jeho jídla, a zároveň věděl, co udělal špatně, mohl ochutnat jídlo nebo komponent, který nebyl dobrý či dokonce nepoživatelný tak, aby to sám zjistil. Nebo zjistil, že teplý předkrm, který nám donesl, byl studený. Poslední tři soutěžící jsme konfrontovali dokonce s jeho doprovodem. A jelikož tam byli někteří poprvé, tak jsem se rozhodl že napíšu pár bodů.
ZADÁNÍ/ PROPOZICE
V propozicích bylo zadáno že na pódiové vystoupení budete připravovat studený/teplý předkrm a na studenou bude buď tříchodové menu, či 3 studené předkrmy. Na studio kuchyni byla uvedena jako povinná surovina, kterou je nutno použít řepa.
1. To znamenám že musíte připravit předkrm, který budete připravovat na pódiu a musí být vystaven i na studené kuchyni.
2. Tři předkrmy na studené kuchyni neznamenají, že v každém předkrmu musí být řepa.
3. Tři předkrmy na studené kuchyni znamenají, že bude každý jiný, ale pouze v tom jednom bude řepa a ten budete dělat na pódiu.
4. Tři předkrmy neznamenají, že vystavíte na studenou tři stejné předkrmy.
5. Pódiové vystoupení znamená, že 30 minut strávíte v kuchyni přípravou mise en place/ komponenty/ a pak přejdete na pódium a tam dohotovíte svůj soutěžní předkrm.
6. Použití řepy neznamená, že tam dáte kostičku řepy a máte splněné zadání.
7. Předkrm by měl být maximálně do 150 g hmotnosti celého pokrmu.
8. Každý soutěžící musí připravit předkrm, a ne malé jídlo či dokonce salát.
9. Vždy zvažte, zda daný pokrm zvládnete připravit za 45 minut.
STUDENÁ KUCHYNĚ
1. Každý pokrm musí být potřen tenkou vrstvou aspiku.
2. Vždy si zkontrolujte názvosloví. Mousse, pyré, pesto- všechno má nějakou definici jak by to mělo vypadat.
3. Vyvarujte se cizích slov.
4. Zkontrolujte po sobě popisky a gramatiku. Byli k vidění takové perličky jako PIRÉ a atd….
5. Název pokrmu Tartar s pažitkou a ricottou znamená, že je vše zamíchané dohromady a pokud je to oddělené tak piště Tartar z řepy, pažitka, ricotta
6. Cokoliv dáváte na talíř, musí být jedlé. Nelze dávat polystyrén, kovové výztuhy či nepoživatelné věci.
7. Na dezerty dávejte, vždy ozdoby co jsou taktéž poživatelné.
PÓDIOVÉ VYSTOUPENÍ – CO SI MŮŽETE PŘIVÉZT
1. Vývary, fondy – nedochucené
2. Zelenina – oloupaná, nenakrájená
3. Maso – očištěné a nenaporcované a nenakrájené
4. Ryby – vyfiletované ale nenaporcované a nenakrájené
5. Řepa – uvařená, upečená, oloupaná – nenakrájená / výjimka nakrájená na tenké plátky pokud nemáte mandolínu a nebo není v kuchyni nářezový stroj, ale nesmí být vypíchnutá/
6. Jakýkoliv fresh či pyré který se dá zakoupit
7. Prach z řepy- lze zakoupit
8. Ostatní věci z těsta, které jdou zakoupit / ale to by, jste na soutěž měli dělat/
9. NELZE si přivézt hotové pyré, komponenty, omáčky, pesta – vše musíte dělat na místě
10. Nelze si přivézt hotovou fáš nebo mleté maso
PÓDIOVÉ VYSTOUPENÍ – 30 MINUT V KUCHYNI
1. Do kuchyně už byste měli mít všechny suroviny v mističkách.
2. Ne, že tím strávíte 30 minut drahocenného času.
3. 30 minut vaření znamená že máte 30 minut si připravit komponenty vašeho předkrmu.
4. Můžete si přivézt technologii na 220 V- jako je např. thermomixér, ponorný mixér, kútr a atd…
5. Vše pak naskládat na plato a dát do přiměřených misek, lahviček.
PÓDIOVÉ VYSTOUPENÍ – 15 MINUT SLÁVY
1. Během těchto 15 minut musíte připravit nějaký komponent tepelnou úpravou – na sporáku, fritéza, salamandr.
2. Pracovat tak, abyste z toho měli radost.
3. Připravit si stůl tak, abyste měli prostor na výdej.
4. Uspořádejte si pracovní prostor tak, aby se Vám dobře pracovalo.
5. Pracovat čistě. Mít misku či GN na čisté a špinavé lžíce.
6. Rukavice používat jen když pracujete s výraznými produkty, tak aby se pach nebo bakterie nedostali mezi póry na rukách. Tzn. Práce s řepou, kozím sýrem, syrovou rybou, drůbeží, masem.
7. Pokud vydáváte teplý předkrm, tak by ho měla porota dostat teplý
8. Využijte těch 15 minut. Pokud vydáte jídlo dříve, tak ho dejte porotě a nečekejte.
9. Pokud přetáhnete čas, nedá se nic dělat, ale počítejte že to bude stát nějaký bod dolu.
10. Jídlo musíte vydat tak, jak je připraveno na tabuli, kde by měla být studená verze.
OSOBNÍ SDĚLENÍ
1. Pokud jedete na soutěž, tak to znamená že Vás baví naše krásný řemeslo.
2. Proto naslouchejte komisařům s otevřenou myslí a neberte to špatně. Pokud se chcete posunout, tak to jinak nepůjde.
3. Nepodvádějte. Technická komise nám sdělovala, co jste si přivezli hotové a co jste dělali tady. Může se pak stát, že budete penalizovaný nebo daná věc pak nebude hodnocena. Chceme, aby všichni soutěžící, měli stejné podmínky.
4. Pokud vymýšlíte jídlo tak vždy tak, abyste ho stihli připravit za 45 minut.
5. Pokud se s někým radíte a nelíbí se Vám to, tak mu to sdělte. Pořád ocením víc vaši práci než práci někoho, kdo jídlo vytvořil a nepostaví se za něj. Pak vy dostáváte feedback.
6. Pokud si nevíte rádym tak mi klidně napište na můj veřejný FB profil. Rád Vám pomohu radou a zkušeností.
7. Omlouvám se, koho jsem dojal k slzám, ale věřte mi, že chci jen aby, jste se nad tím zamysleli. Dostali jste feedback na vaše konkrétní jídlo, které jste nám donesli. A sami jste zjistili že to byli výtky konkrétní.
ŘEPA
1. Všichni ji použili.
2. Nejčastěji tu pečenou nakrájenou.
3. Pak syrovou marinovanou.
4. Objevilo se tam pyré, no nebylo to pyré ale takové spíš ,,pyré piliny,,.
5. Dokonce espuma či gel.
6. Ale očekával jsem, že tam někdo udělá smaženou řepu v těstíčku nebo trojobalu.
7. Dále nikdo ne dělal chipsy z řepy, polévku z řepy, glazzé z řepy, omáčku z řepy, pesto z řepy a atd….
Na fotkách vidíte ukázku v mém provedení pro soutěžící. 3 různé předkrmy a i dezert.