
Dýně k podzimu jaksi patří a v jídelním lístku vaší provozovny by rozhodně neměly chybět. Přinášíme proto tři recepty z dílny Sodexa, které si vaši hosté zamilují.
Dýňová polévka
Tento recept k podzimnímu zahřátí sestavil šéfkuchař Juraj Dohňanský k příležitosti Sodexo kuchařského workshopu. Ten proběhl v září a mohli se ho zúčastnit kuchaři z partnerských restaurací z celé České republiky. Teď můžete českou klasiku v moderním kabátě vyzkoušet i vy.
4 porce
INGREDIENCE
0,5 l Kuřecího vývaru
0,5 ks Dýně Hokkaidó nebo máslové dýně
2 ks Mrkve
¼ ks Cibule
100 ml Smetany ke šlehání
kousek Másla
špetka Muškátového oříšku nebo květu
špetka Pepře
špetka Soli
POSTUP
V hrnci se silným dnem rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibulku. Vsypeme pokrájenou oloupanou dýni a mrkev, asi 5 min opékáme. Poté ji zalijeme kuřecím vývarem. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut, až zelenina změkne.
Vmícháme šlehačku, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek nebo květ a necháme přejít varem. Poté rozmixujeme dohladka ponorným mixérem.
Tip: Polévku můžeme doplnit o pár kapek dýňového oleje a posypat opraženými dýňovými semínky.
Dýňový pohár s marcapone
Tento sladký dezert připravil šéfkuchař Juraj Dohňanský pro Sodexo kuchařský workshop. Ten proběhl v září a mohli se ho zúčastnit kuchaři z partnerských restaurací z celé České republiky. Teď můžete českou klasiku v moderním kabátě vyzkoušet i vy.
4 porce
INGREDIENCE
300 g Dýně
200 ml Jablečné šťávy
36 g Přírodního krupicového cukru
20 ml Pomerančové šťávy nebo likéru Amaretto
120 g Mascarpone
40 g Bílého jogurtu
špetka Mlété skořice
Mandlové lupínky
POSTUP
Dýni rozkrojíme, odstraníme semínka, oloupeme a nakrájíme na kousky. Povaříme s jablečnou šťávou a s cukrem asi 15 minut na mírném teple. Dvě třetiny dýně pak necháme marinovat v pomerančové šťávě nebo v likéru.
Na krém si necháme zbylou dýni trochu vychladnout a rozmixujeme ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a se skořicí.
Kousky dýně a krému rozdělíme do skleniček, vychladíme a ozdobíme praženými mandlovými lupínky.