Je tady Dýňobraní

Dýně k podzimu jaksi patří a v jídelním lístku vaší provozovny by rozhodně neměly chybět. Přinášíme proto tři recepty z dílny Sodexa, které si vaši hosté zamilují.

Dýňová polévka

Tento recept k podzimnímu zahřátí sestavil šéfkuchař Juraj Dohňanský k příležitosti Sodexo kuchařského workshopu. Ten proběhl v září a mohli se ho zúčastnit kuchaři z partnerských restaurací z celé České republiky. Teď můžete českou klasiku v moderním kabátě vyzkoušet i vy.

 

4 porce

INGREDIENCE

0,5       l           Kuřecího vývaru
0,5       ks        Dýně Hokkaidó nebo máslové dýně
2          ks        Mrkve
¼         ks        Cibule
100      ml        Smetany ke šlehání
kousek Másla
špetka  Muškátového oříšku nebo květu
špetka Pepře
špetka  Soli

POSTUP

V hrnci se silným dnem rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibulku. Vsypeme pokrájenou oloupanou dýni a mrkev, asi 5 min opékáme. Poté ji zalijeme kuřecím vývarem. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut, až zelenina změkne.

Vmícháme šlehačku, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek nebo květ a necháme přejít varem. Poté rozmixujeme dohladka ponorným mixérem.

Tip: Polévku můžeme doplnit o pár kapek dýňového oleje a posypat opraženými dýňovými semínky.

 

Dýňový pohár s marcapone

Tento sladký dezert připravil šéfkuchař Juraj Dohňanský pro Sodexo kuchařský workshop. Ten proběhl v září a mohli se ho zúčastnit kuchaři z partnerských restaurací z celé České republiky. Teď můžete českou klasiku v moderním kabátě vyzkoušet i vy.

4 porce

INGREDIENCE
300      g          Dýně
200      ml        Jablečné šťávy
36        g          Přírodního krupicového cukru
20        ml        Pomerančové šťávy nebo likéru Amaretto
120      g          Mascarpone
40        g          Bílého jogurtu
špetka  Mlété skořice
Mandlové lupínky

POSTUP

Dýni rozkrojíme, odstraníme semínka, oloupeme a nakrájíme na kousky. Povaříme s jablečnou šťávou a s cukrem asi 15 minut na mírném teple. Dvě třetiny dýně pak necháme marinovat v pomerančové šťávě nebo v likéru.
Na krém si necháme zbylou dýni trochu vychladnout a rozmixujeme ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a se skořicí.
Kousky dýně a krému rozdělíme do skleniček, vychladíme a ozdobíme praženými mandlovými lupínky.
 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail