
Až 72 procent návštěvníků českých hospod a restaurací v nich běžně používá mobilní telefon. Najdou se však i tací, kteří to považují za sociální přešlap. V průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven uvedlo 36 procent dotazovaných, že používání telefonů v restauracích a hospodách jim jednoznačně vadí, zejména pokud je u stolu více lidí. Více jak dvě pětiny respondentů by navíc uvítaly zákaz používání mobilů v restauračních zařízeních.
Většinou lidé mobil používají, když jim někdo volá nebo píše. Jeho prostřednictvím ale i sami aktivně komunikují na sociálních sítích, pořizují fotky svých známých, atmosféry, jídla, sdílejí nebo jen tak brouzdají na internetu. Pouze 28 procent respondentů uvedlo, že mobil v restauracích a hospodách nepoužívá.
„Výsledky průzkumu nás nepřekvapují. Mobilní telefony se staly běžnou součástí našich životů. Otázka ale stále zůstává, zda je vhodné se mobilu držet i ve chvílích, kdy se scházíme se svými blízkými a známými. Lidé do restaurací a hospod chodí přece hlavně proto, aby si osobně popovídali s kamarády, přáteli, známými a odpočinuli si od práce, školy, prostě od starostí,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven, který i letos od 27. září do 1. října pořádal tradiční akci Dny českého piva. Ty si kladou za cíl podpořit konzumaci čepovaného piva a lidem zároveň připomenout unikum tradiční české hospody, která je součástí národní identity a osobním kontaktu.
Ve skupině lidí, kteří mobilní telefony v restauracích a hospodách běžně používají, převládají lidé ve věku od 18 do 26 let. Z průzkumu vyplynulo, že bez telefonu se jich v této situaci neobejde více než 81 procent. Jinak ale vycházejí výsledky průzkumu u lidí starších. Lidé ve věku 54 až 66 let používají mobilní telefon v restauraci nebo hospodě pouze v 55 procentech.
Hlasujte v naší anketě