
11. listopadu má dle kalendáře svátek Martin, ale nejen to. S tímto datem jsou spojeny také svatomartinské hody. Ty symbolizují ukončení podzimu a oznamují příchod zimy. Již několik let patří hody mezi vyhledávané akce, a proto by se neměly vyhnout i vašemu podniku.
Svatomartinská vína se otevírají symbolicky 11.11. v 11 hodin a na to, aby mohla být označena tímto atributem musejí projít zkouškou. Ve středu 25. 10. proběhlo ve Valticích první kolo hodnocení vín usilujících o možnost používat v letošním roce značku Svatomartinské. Při hodnocení uspělo 88 % přihlášených vín. Profesionální degustátoři hodnotili 298 vzorků vín, z nichž 268 dosahovalo kvality potřebné pro Svatomartinská vína. Pouhých 10 % nevyhovujících vín tak napovídá, že Svatomartinský ročníku 2017 budou velmi kvalitní. Nejvíce zastoupena budou tradičně bílá vína (162), následována růžovými (113) a červenými víny (104). Celkové množství vína na trh tak odpovídá dřívějším odhadům, tedy cca 2 196 000 lahví.
Jako zajímavý doklad popularity Svatomartinského vína v on trade může sloužit i rostoucí počet husích farem u nás. Zatímco ještě před pěti deseti lety byl oříšek sehnat českou husu, dnes u nás rostou husí farmy jako houby po dešti, a to právě díky Svatomartinskému vínu a jeho přirozenému spojení s typicky českou gastronomií. Husí menu doprovázené Svatomartinskými víny dnes najdete v listopadu v nabídce prakticky každé restaurace s českou kuchyní. Bez velké nadsázky tak můžeme s potěšením říci, že Svatomartinská vína jsou dnes všude.
Druhý a třetí listopadový týden Svatomartinským žije doslova celá republika. Na svatomartinskou husu a Svatomartinské víno pravidelně do restaurací vyráží i lidé, kteří v průběhu roku na večeře do restaurací vůbec nechodí. Místa v zavedených podnicích, speciálně na 11. 11., je nutné rezervovat s předstihem a čekací doba na taxi ve velkých městech je večer 11. listopadu srovnatelná leda se silvestrovskou nocí. Pro restauratéry je tak svatomartinské období jedním z nejvytíženějších, a tedy i nejziskovějších v roce.