logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

DIETNÍ A HUBNOUCÍ DRINKY

24. října 2017
Bary 0
2561
DIETNÍ A HUBNOUCÍ DRINKY

Achim Šipl nyní přichází se zajímavým tématem. Dnes stále modernější trend péče o tělo velí i gastronomickým provozům přizpůsobovat nabídku. Zákazníci již vědí, co chtějí. Pokud jim nabídneme zdravou alternativu, určitě nešlápneme vedle. Dříve bylo nemyslitelné objednat si někde neperlivou vodu. Dnes je již standardem. Nabídka dietních nebo hubnoucích drinků by měla nabídnout zdravější alternativu a měla by být doplňkem k baru. Tyto drinky rozhodně neobsahují energeticky vydatný alkohol. Jsou vhodné především do denních provozů anebo provozů zaměřených na zdravý životní styl. A tak jako nabízí restaurace zeleninový salát jako vhodnou alternativu, tak může také nabízet DIETNÍ A HUBNOUCÍ drinky. V nápojovém lístku rozhodně potřebují zvláštní označení.

DIETNÍ DRINKY MŮŽEME ROZDĚLIT:

Pasivní drinky

Jsou drinky dietní, které obsahují malé, nebo žádné množství cukru a minimum kalorií. V této skupině se jako sladidla používají produkty bez cukru, nebo s umělými sladidly. Jsou to SUGARFREE  sirupy, náhražky cukru jako Aspartam či Sorbitol. Rozhodně neobsahují žádné tukové součásti, tedy žádná šlehačka ani smetana. Svým zaměřením by neměly tělu poskytovat nadbytečnou energii.

Aktivní drinky – hubnoucí

Hubnoucí drinky jsou drinky obsahující látky podporující hubnutí, takzvané aktivátory. To je například ananas, bílý jogurt, angrešt, švestky, borůvky. Jsou samozřejmě doplněny dalšími zdravými nebo dietními surovinami. Svým zaměřením by neměli dodat přebytečnou energii a obsahem aktivátorů hubnutí by měly nastartovat enzymatickou přeměnu – štěpení tuků. Měly by upravovat peristaltiku střev a podporovat celý proces trávení. Někdy mohou mít i čistící efekt.

Antioxidační

Antioxidační drinky jsou drinky obsahující antioxidační látky, aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny, které prospívají buňkám v lidském těle. Mohou mít i ozdravné účinky. Velký český antioxidant je Rakytník, dále pak zázvor, žen-šen, kakao.

Antioxidant je látka, která omezuje působení kyslíkových částic a zamezuje tak oxidaci v organizmu – stárnutí. Antioxidanty se přidávají do potravin, aby též zamezily jejich stárnutí – oxidaci.

Antioxidanty můžeme rozdělit buď na přirozeně se vyskytující, přirozené anebo syntetické tedy například vitamínové tablety, potravinové doplňky.

Některé přirozené antioxidanty:

Vitamíny A, E, B2, B15, C, dále pak karotenoidy, rostlinná barviva – flavonoidy, třísloviny, taurin, sloučeniny zinku, manganu, mědi, selenu, germania a další.

V přírodě najdeme i takové rostliny, nebo jejich části, které mají velké množství antioxidantů. Mluvíme o nich jako o rostlinných antioxidantech. Jsou to především ostružiny, lékořice, oregano, kopr, maliny, černý rybíz, máta, tymián, rozmarýn, grepová a vinná semínka, borůvky a brusinky…..kiwi, rajče, paprika

 

 NĚKTERÉ DOPORUČENÉ SUROVINY:

Borůvky

Mají výrazný antioxidační účinek, obsahují také aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny. V sušeném stavu mají blahodárný účinek na peristaltiku střev.

Ananas

Enzymy obsažené v ananasu výrazně napomáhají k trávení. Konzervovaný ananas má bohužel enzymy již zničené.  

Kakao

Kakao zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a obsahuje mnoho antioxidantů. Třeba 70% hořká čokoláda.

Dýňová semínka

Obsahují nasycené mastné kyseliny a zinek. 100gr se rovná 600kcal.

Granátové jablko

Obsahuje denní dávku vitamínů, napomáhá hubnutí. 1ks se rovná 60kcal.

 

Receptury:

ANANAS WEIGHT LOSS  

2cl  Monin Caramel – sugar free (karamel)

2 plátky ananasu

1 nízkotučný jogurt

1 lžička drceného sušeného kokosu

5cl rybízový džus.

Led, nejlépe drcený

 

Příprava v mixeru, do hustší konzistence.

 

 

 

FRUITINIO

3 zmrzlé jahody

půl banánu

10cl pomerančový džus

10cl jahodový džus

2cl Monin Vanille – sugar free (vanilka)

Led drcený

Příprava v mixeru, do hustší konzistence.

 

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!