
Pivovar Gambrinus zažívá nečekanou situaci. Pivo z čerstvého chmele mizí rychleji, než bylo v plánu. Na oslavu chmelobraní vyměnil Gambrinus všechno pivo v hospodách za várky z čerstvého chmele. Pivo, které mohou sládci uvařit jen po chmelové sklizni, navařil Gambrinus zhruba na měsíc, v těchto dnech však pivovar opouštějí poslední sudy. Po vypití budou tato piva v hospodách zase až za rok.
Pivovar na přelomu září a října přestal hospodám dodávat piva ze standardních várek a nahradil je pivem uvařeným z čerstvého chmele z letošní sklizně. Stalo se tak poprvé v historii vůbec, kdy velký pivovar vyměnil svá piva ve všech hospodách. Nepasterizovanou desítku, dvanáctku a nefiltrovaný ležák navařil pro 5 tisíc hospod přibližně na měsíc. „Na vaření piv z čerstvého chmele a jeho distribuci se podílelo neuvěřitelných 900 lidí. Bylo to náročné, vše stihnout v tak krátké době, ale výsledek stojí za to,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus. Zvýšený zájem o nachmelená piva v hospodách potvrzují i hospodští. „Lidé k nám volají, jestli máme to nachmelené pivo, že by přišli. Zatím piva z čerstvého chmele na čepu máme, takže u nás je ochutnají,“ potvrzuje Michal Zvěřina z Dejvické Sokolovny.
Poslední kapky a pak až za rok
Piva z čerstvého chmele pivovar stočil z 84 procent do sudů a 16 procent šlo do cisteren, kterými se vozí do hospod tankové pivo. V tuto chvíli pivovar zaváží do hospod poslední sudy. Pokud tedy lidé chtějí ochutnat Gambrinus z čerstvého chmele, musí si do hospody pospíšit. „Příští týden už pravděpodobně piva z letošního chmelobraní ve většině hospod nebudou. Pokud pivaři chtějí ještě ochutnat, není na co čekat. Pivo z čerstvého chmele bude v hospodách zase až po příští sklizni,“ uzavírá Pavel Zítek.