
Končí doba letních radovánek, blíží se podzim. A tak je načase nabídnout svým hostům místo orosené sklenice s točeným pivem, letním koktejlem či osvěžující domácí limonádou něco na zahřátí a na povzbuzení pro pošmourné podzimní dny.
Klasické teplé nápoje, jako jsou káva a čaj, jsou v on-trade jako doma. Lahodně a správně připravené umějí divy, zahřejí, zlepší náladu a povzbudí. A čím dál více informovaní klienti požadují kvalitu, za kterou si rádi připlatí. Podle Petry Knapové ze společnosti Segafredo Zanetti můžeme u českých spotřebitelů pozorovat i tendence k podpoře udržitelného rozvoje. „Vidíme rostoucí poptávku po certifikovaných produktech šetrných k přírodě, proto v nabídce naší společnosti najdete zrnkovou kávu Organica s certifikací Fairtrade, kávu Alleanza s certifikátem Rainforest či novinku biokávu Segafredo Organic. Do gastronomických provozoven dodáváme také naše fairtradové čaje značky TIKTAK.“
Jak tedy čím dál náročnějším klientům vyjít vstříc? A jaké nové kávy a čaje se objevily během tohoto roku na trhu? A čím potěšit hosty během sychravého podzimu?
Káva je zdravá!
O kávě se toho už napsalo mnoho – zda nám prospívá nebo škodí. Poslední studie však potvrzují, že mírné pití kávy dokonce prodlužuje život. Takže až tři šálky denně nás nejen povzbudí, ale mohou i ochránit před některými nemocemi a prodloužit život. „V šálku italského espresa o objemu 25–30 ml najdeme zdraví prospěšné olejnaté látky. Již dávno neplatí mýtus o tom, jak je káva škodlivá, jen je potřeba znát správný způsob její přípravy,“ dodává Petra Knapová. Je tedy dobře, že se čeští spotřebitelé čím dál více zajímají nejen o původ kávy, ale i o její správnou přípravu. Eva Kotýnková ze společnosti Tchibo rovněž potvrzuje růst zájmu o kvalitu kávy: „Informovanost a vzdělanost zákazníků stojí i za poptávkou po raritních kávách z unikátních oblastí, jako jsou například limitované edice prémiových káv Tchibo Privat Kaffee. I letošní novinka, biokáva Segafredo Organic, určená pro profesionální gastroprovozy, je příkladem nového přístupu ke kávě. „Je to směs arabiky a robusty, je pěstována a sklízena v té nejvyšší biokvalitě v Mexiku, Peru a Ugandě. Delší a intenzivnější pražení a přesný poměr kávových zrn jí dodává jemnou vyváženou chuť s nádechem čokolády a sladkého karamelu,“ doplňuje Petra Knapová. Nejen výborná chuť potěší zákazníka, kávu si může vychutnávat s pocitem, že její pěstování je v souladu s ochranou životního prostředí.
Více se dozvíte v novém vydání HOREKY.