
Ještě nikdy se přílohám nevěnovalo tolik pozornosti jako dnes. Jdou svou cestou, renovují, odlehčují a hledají se stále nové a nové možnosti.
Rýže, brambory, knedlíky a těstoviny – klasika, na kterou se sice nezanevřelo, ale svět příloh je dnes už někde jinde. Přílohy dneška nemají hosty zasytit, ale vhodně doplnit hlavní chod a být mu zdárným sekundantem. Kuchaři čím dál tím častěji sahají po nových či znovuobjevených obilovinách, zkoušejí různé způsoby přípravy zeleniny a klasickým přílohám dávají nový nádech.
Lehkost a originalita vládnou přílohám
„Trendem moderní světové gastronomie je zařazovat do pokrmů dvě lehčí a lépe stravitelné přílohy. Převážně se jedná o zeleninové přílohy ve formě pyré, krému, kaše, ragú nebo smoothie a samozřejmě nesmíme opomenout ani tzv. super potraviny, jako jsou quinoa, bulgur, kuskus, pohanka a fermentované obiloviny, jako například pšenice,“ popisuje Jiří Středa, culinary advisor & executive chef pro Českou a Slovenskou republiku ze společnosti Nestlé Professional.
Marek Šáda, šéfkuchař restaurace Bellevue, dodává: „Obecně jsou klasické přílohy na ústupu, množství příloh na talíři se radikálně zmenšilo, nechává se vyniknout hlavní surovina na talíři – např. maso nebo ryba, přílohy musí být s hlavní surovinou chuťově sladěné, musí hlavní surovinu doplňovat nejen chuťově, ale i vizuálně, již se nekombinuje více surovin najednou jako jedna příloha, ale nechává se vyniknout více každá jednotlivá surovina zvlášť.“
Chcete vědět víc? Přečtěte si celý článek v posledním vydání HOREKY.