
Od konce května se v restauracích nekouří, i přesto zákon vyvolává mnohé otázky. Vyzvali jsme vás, abyste nám je poslali a my jsme se zeptali právníka Petra Glogare ze společnosti PricewaterhouseCoopers Legal. Na dva nejzajímavější odpověděl.
Již rok a půl u nás na vesnici v hospodě nekouříme, co je podstatné, byla to má volba! Kuřáci měli pro sebe na pohodu terasu. Teď je však mám vyhnat i odsud, protože tu terasu mám na pevno? Jak mám hlídat, jestli na terase kouří? Napomínat, vyhazovat, to snad ne. Napsal jsem ceduli a hold to bude na jejich zodpovědnost, stačí to nebo dostanu pokutu také? Co když je moje zahrádka zastřešena? Smí se tam kouřit?
Protikuřácký zákon mimo jiné zakazuje kouření ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb, s výjimkou užívání vodních dýmek. Otázka přesné definice vnitřního prostoru je v současné době sporná. Vzhledem k tomu se jako nejbezpečnější pro provozovatele stravovacích služeb jeví varianta, kdy zakáže kouření v každém zastřešeném prostoru, tedy i ve Vámi uvedeném prostoru. Riziko, že Vámi uvedený prostor splňuje definice vnitřního prostoru stavby je poměrně vysoké. Jisté však je, že se zákaz kouření nevztahuje na dočasné stavby, pokud je tak schválil příslušný stavební úřad jako např. pergoly, v některých případech i větší stany apod. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání. Pokud by vámi provozovaná zahrádka spadala do této kategorie, pak je na ní kouření povoleno i nadále, což nyní ale nemůžeme hodnotit.
Jakožto provozovatel máte povinnost u vchodu do provozovny stravovacích služeb umístit zjevně viditelnou grafickou značku „Kouření zakázáno“. Vaší další povinností pak je vyzvat každou osobu, která zákaz nerespektuje, aby v tomto jednání nepokračovala nebo aby prostor opustila. V opačném případě se dopouštíte přestupku a bohužel vaši odpovědnost nelze převést na někoho jiného.
Smí se kouřit v podniku, kde jídlo není určeno k přímé konzumaci?
Zákon definuje provozovnu stravovacích služeb jako prostor potravinářského podniku, v němž je provozována stravovací služba zahrnující podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v této provozovně. Z výše uvedeného je tak patrné, že existují určité možnosti, kdy v provozovně nebude platit zákaz kouření, když v ní podávané pokrmy nebudou určeny k přímě spotřebě. Zde je třeba připomenout, že nápoj je z pohledu zákona taktéž pokrmem, tudíž kde není podáváno k přímé spotřebě jídlo, ale nápoj, tam taktéž platí zákaz kouření.