logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Protikuřácký zákon: Ptali jsme se právníka

25. srpna 2017
Rady a tipy 0
2856
Protikuřácký zákon: Ptali jsme se právníka

Od konce května se v restauracích nekouří, i přesto zákon vyvolává mnohé otázky. Vyzvali jsme vás, abyste nám je poslali a my jsme se zeptali právníka Petra Glogare ze společnosti PricewaterhouseCoopers Legal. Na dva nejzajímavější odpověděl.

Již rok a půl u nás na vesnici v hospodě nekouříme, co je podstatné, byla to má volba! Kuřáci měli pro sebe na pohodu terasu. Teď je však mám vyhnat i odsud, protože tu terasu mám na pevno? Jak mám hlídat, jestli na terase kouří? Napomínat, vyhazovat, to snad ne. Napsal jsem ceduli a hold to bude na jejich zodpovědnost, stačí to nebo dostanu pokutu také? Co když je moje zahrádka zastřešena? Smí se tam kouřit?

Protikuřácký zákon mimo jiné zakazuje kouření ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb, s výjimkou užívání vodních dýmek. Otázka přesné definice vnitřního prostoru je v současné době sporná. Vzhledem k tomu se jako nejbezpečnější pro provozovatele stravovacích služeb jeví varianta, kdy zakáže kouření v každém zastřešeném prostoru, tedy i ve Vámi uvedeném prostoru. Riziko, že Vámi uvedený prostor splňuje definice vnitřního prostoru stavby je poměrně vysoké.  Jisté však je, že se zákaz kouření nevztahuje na dočasné stavby, pokud je tak schválil příslušný stavební úřad jako např. pergoly, v některých případech i větší stany apod. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání. Pokud by vámi provozovaná zahrádka spadala do této kategorie, pak je na ní kouření povoleno i nadále, což nyní ale nemůžeme hodnotit.

Jakožto provozovatel máte povinnost u vchodu do provozovny stravovacích služeb umístit zjevně viditelnou grafickou značku „Kouření zakázáno“. Vaší další povinností pak je vyzvat každou osobu, která zákaz nerespektuje, aby v tomto jednání nepokračovala nebo aby prostor opustila. V opačném případě se dopouštíte přestupku a bohužel vaši odpovědnost nelze převést na někoho jiného.

Smí se kouřit v podniku, kde jídlo není určeno k přímé konzumaci?

Zákon definuje provozovnu stravovacích služeb jako prostor potravinářského podniku, v němž je provozována stravovací služba zahrnující podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v této provozovně. Z výše uvedeného je tak patrné, že existují určité možnosti, kdy v provozovně nebude platit zákaz kouření, když v ní podávané pokrmy nebudou určeny k přímě spotřebě. Zde je třeba připomenout, že nápoj je z pohledu zákona taktéž pokrmem, tudíž kde není podáváno k přímé spotřebě jídlo, ale nápoj, tam taktéž platí zákaz kouření.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!