
Hotelová kuchyně ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích rozšířila sezónní menu o speciality ze surovin od nově spolupracujících regionálních dodavatelů. Místní produkty se prolínají celým sezónním menu – od předkrmů až po dezerty.
„Nově si mohou hosté pochutnat například na čerstvých rybách od našeho nového dodavatele, chovatele Mirka Halamíčka z Rožnova pod Radhoštěm. Nabízíme filetu z jeho pstruha s lístky špenátu a opečenými brambory. Novinkou jsou také bylinky, sušené ovoce a jedlé květy ze Sušírny Svatého Františka z Vlachovic. Produkty používáme mimo jiné při přípravě polévky – krému z medvědího česneku, nebo v dipech k masu,“ popisuje šéfkuchař Pavel Václavík.
V menu nechybí ani hovězí líčka na červeném víně s pečenou kořenovou zeleninou, která patří k nejpopulárnějším stálicím hotelové restaurace. Hovězí, ale také jehněčí maso kuchaři odebírají z Farmy Rudimov, která si díky vysoké kvalitě nachází cestu do těch nejlepších restaurací v České republice včetně michelinských. V nabídce letního menu je také jehněčí kýta na rozmarýnu se šalotkou, pečenými brambory a dipem z medvědího česneku.
Chuťově neobvyklou novinkou je bio sýr Sainte Maure s popelem z jehličí, který speciálně pro restauraci hotelu Lanterna vyrábí její tradiční dodavatel, Biofarma Horut z Rožnova pod Radhoštěm. Z produkce tohoto rodinného podniku s tradicí od roku 2001 najdou hosté v menu i další pokrmy, ať už v podobě předkrmu, omáčky k masu nebo dezertu.
Sýry od Horuta jsou tradičně i součástí hotelového snídaňového bufé, které nově doplnily uzeniny z řeznictví H+H z Nového Jičína. Jeho produkty jsou oceněny značkami Regionální potravina roku i Klasa.
Zajímavostí nabídky snídaní v hotelu Lanterna jsou i smoothie koktejly, připravované denně čerstvé s přídavkem superpotravin, což je zatím v České republice spíše výjimkou.
Spa hotel Lanterna se nachází v Beskydech, v regionu Valašska, známého řadou krajových specialit. Kuchaři je připravují v moderní podobě a v odlehčené podobě v souladu s hotelovou spa a wellness filozofií. V nabídce n1echybí jedna z nejtypičtějších krajových specialit, valašská polévka kyselice se zelím a uzeným masem, nebo halušky. „I ty jsou na Valašsku díky blízkosti Slovenska jako doma. U nás se jim někdy také říká kúsky. Pro letní období jsme zvolili variantu halušek se smetanou a lístky špenátu,“ popisuje Pavel Václavík.
Mezi předkrmy, které mohou v létě posloužit také jako lehký oběd, jsou šneci na česnekovém másle se zeleninovým kaviárem. „Šneci jsou vnímáni jako francouzská delikatesa, ale historicky se objevovali i na českém a moravském jídelním stole, i na Valašsku. Máme šneky z domácích chovů,“ doplňuje Pavel Václavík.
A co vybrat jako zákusek ke kávě? Třeba cheesecake z Dolnopaseckého bio sýru z Biofarmy Horut nebo vyhlášené čerstvé frgály od pekařek Resortu Valachy, jehož je hotel Lanterna součástí. Půvabnou barevnou tečkou za posezením v restauraci může být také pestrobarevný borůvkový piškot s citronovou zmrzlinou, karamelovou omáčkou a lesním ovocem.
Více: www.lanterna.cz