
Swizzlování je technika míchání koktejlu, kdy se drink na tříšti promíchává a chladí rychlým točením kvedlačky v dlaních.
KVEDLAČKY, SWIZZLE STICKS, SWIZZLOVAČE – jsou umístěny v nápoji a mohou sloužit i k umístění ozdoby pro drink, pro aranžování ovoce, ale hlavním posláním je drink míchat a chladit. Původně se vyráběly z kmene Quararibea turbinka, tenkrát se mu říkalo kvedlačkový strom. Dnes jsou kvedlačky většinou vyrobeny z plastu. Dřevěné jsou také k dostání, ale je to spíše otázka stylu baru.
Swizzle stick je tedy tyč – hůl ze stromu tropického pralesa, která je zakončena třemi až pěti rozvětveními – větvemi. Tato technika vznikla v Karibiku, kde bylo skoro všechno, i horká čokoláda, swizzlováno. Rychlým točením kvedlačky s drceným ledem v drinku se docílí velkého prochlazení. Protože receptury vyžadují velké množství alkoholu, který mrzne až kolem – 100°C, je možné vychladit drink až pod bod mrazu.
Swizzlování většinou probíhá v rukou barmana ve džbánku nebo karafě, což umožňuje vyrobit Swizzle pro společnost tří až čtyř hostů najednou. je také možné nabídnout drink k dohotovení hostovi a servírovat ho tak ve vyšším tambleru s kvedlačkou uvnitř. Správné Swizzlování by mělo džbán pokrýt jinovatkou. Přes jemné sítko drink přeléváme do vyšší sklenice. S tímto ledovým drinkem se setkáváme již od poloviny 18. století. První koktejly obsahovaly většinou rum, vodu, cukr a koření. Rum Swizzles byl prvním párty nápojem na světě, podávaný na koktejlové párty v Londýně v roce 1924.
V současnosti zažívají Swizzlované drinky velký návrat hlavně za evropský barový pult. Tento návrat se veze na vlně návratu ke kořenům a ke kvalitě jak ve výrobě, tak v používaných surovinách. Je to technika, která může zapojit hosta do výroby drinku a poskytnout mu tak další zážitek z návštěvy baru. I když se swizzlování tváří jako hodně stará záležitost, je součástí moderní progresivní mixologie. Zaleží jen na barmanovi a baru, jak ji použije.
Recept
TRINIDAD SWIZZLE
• 8 cl tmavého rumu • 5 cl ananasového džusu • 5 cl pomerančového džus • 2 cl zázvorového sirupu • 5 střiků angustury • hřebíček
Všechny suroviny nalijeme do džbánu s drceným ledem. Swizzlujeme, dokud drink nenapění. Přes sítko scedíme do sklenic a podáváme.
Všechny suroviny nalijeme do džbánu s drceným ledem. Swizzlujeme, dokud drink nenapění. Přes sítko scedíme do sklenic a podáváme.