logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Achim Šipl: Swizlované koktejly opět ožívají

30. června 2017
Zpravodajství 0
1543
Achim Šipl: Swizlované koktejly opět ožívají
 
Swizzlování je technika míchání koktejlu, kdy se drink na tříšti promíchává a chladí rychlým točením kvedlačky v dlaních.
KVEDLAČKY, SWIZZLE STICKS, SWIZZLOVAČE – jsou umístěny v nápoji a mohou sloužit i k umístění ozdoby pro drink, pro aranžování ovoce, ale hlavním posláním je drink míchat a chladit. Původně se vyráběly z kmene Quararibea turbinka, tenkrát se mu říkalo kvedlačkový strom. Dnes jsou kvedlačky většinou vyrobeny z plastu. Dřevěné jsou také k dostání, ale je to spíše otázka stylu baru.
Swizzle stick je tedy tyč – hůl ze stromu tropického pralesa, která je zakončena třemi až pěti rozvětveními – větvemi. Tato technika vznikla v Karibiku, kde bylo skoro všechno, i horká čokoláda, swizzlováno. Rychlým točením kvedlačky s drceným ledem v drinku se docílí velkého prochlazení. Protože receptury vyžadují velké množství alkoholu, který mrzne až kolem – 100°C, je možné vychladit drink až pod bod mrazu.
 Swizzlování většinou probíhá v rukou barmana ve džbánku nebo karafě, což umožňuje vyrobit Swizzle pro společnost tří až čtyř hostů najednou. je také možné nabídnout drink k dohotovení hostovi a servírovat ho tak ve vyšším tambleru s kvedlačkou uvnitř. Správné Swizzlování by mělo džbán pokrýt jinovatkou. Přes jemné sítko drink přeléváme do vyšší sklenice. S tímto ledovým drinkem se setkáváme již od poloviny 18. století. První koktejly obsahovaly většinou rum, vodu, cukr a koření. Rum Swizzles byl prvním párty nápojem na světě, podávaný na koktejlové párty v Londýně v roce 1924.
 
V současnosti zažívají Swizzlované drinky velký návrat hlavně za evropský barový pult. Tento návrat se veze na vlně návratu ke kořenům a ke kvalitě jak ve výrobě, tak v používaných surovinách. Je to technika, která může zapojit hosta do výroby drinku a poskytnout mu tak další zážitek z návštěvy baru. I když se swizzlování tváří jako hodně stará záležitost, je součástí moderní progresivní mixologie. Zaleží jen na barmanovi a baru, jak ji použije.
 
Recept
TRINIDAD SWIZZLE
• 8 cl tmavého rumu • 5 cl ananasového džusu • 5 cl pomerančového džus • 2 cl zázvorového sirupu • 5 střiků angustury • hřebíček
Všechny suroviny nalijeme do džbánu s drceným ledem. Swizzlujeme, dokud drink nenapění. Přes sítko scedíme do sklenic a podáváme.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!