Konec kouření v restauracích: Zákon omezuje a obsahuje absurdity

Dnes vstoupil v platnost protikuřácký zákon. Cigaretu si už lidé v restauracích, barech, ani kavárnách nezapálí. Netýká se to ale předzahrádek.

Podniky, které byly doteď nekuřácké, tak ztratí svou konkurenční výhody. Ty kuřácké změnu taky nevítají, jejich zákazníci byli specifičtí a častokrát do podniku přišli právě kvůli kouření. Týká se to zejména malých hospod. „Je to zákon omezující,“ řekl pro Českou televizi Martin Sysel, majitel pivotéky Pivo a párek. Jeho hospoda je přitom nekuřácká již od svého otevření. Kouřit se ale může na zahrádce ve vnitrobloku, kterou v zimě zateplují.

Jediným místem, kde si budou moci zákazníci v podniku zapálit, bude zahrádka. Městské části ale zvýšený zájem restauratérů o záběru tohoto místa nezaznamenaly. V Brně dokonce vyšly úřady podnikatelům vstříc. Pokud se jejich předzahrádka vejde do čtyř metrů čtverečních, pak za ní nemusí platit nájem.

Zákon ale nadále zůstává v očích restauratérů a hoteliérů problematický. Nejde ani tak o kouření, jako o sankci za přítomnost podnapilého mladistvého v podniku, který mohl klidně alkohol konzumovat někde jinde. Největší absurditou je povinnost hostinského nalévat alkohol pouze tomu, kdo následně nemůže způsobit škodu či ujmu sobě nebo někomu jinému. Tady se jedná o sankci zákazu činnosti po dobu dvou let! Prakticky je tak hospodský vinen, pokud z jeho podniku vyjde osoba, která tam konzumovala alkohol, uklouzne a zraní se. To mu hrozí  zákaz činnosti.

A co si o zákazu myslíte vy? Řekněte nám to v naší anketě!

Zákaz kouření ve vnitřních prostorách v barech, kavárnách a restauracích je tady. Co si o něm myslíte?

  • Je omezující. Takhle svoboda v podnikání nevypadá. (74%)
  • Souhlasím s ním. Měl vstoupit v platnost již dávno. (16%)
  • Tento zákaz náš podnik zruinuje. Je to po EET pomyslný hřebík do rakve. (9%)
  • Jsme za něj rádi. Chodí k nám více zákazníků. (1%)

Archiv anket
Nahrávání ... Nahrávání ...
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail