
Po rozsáhlé rekonstrukci otevřela v úterý 25. 4. restaurace La Loca a přišla s u nás neobvyklým jídelním konceptem Together Tastes Better. Tento pojem přináší myšlenku sdílení s potenciálem posunout gastronomický zážitek na vyšší úroveň. Sdílení jídla totiž mezi lidmi vytváří pouto, kterého pouhým usednutím k jednomu stolu nedosáhneme. V restauraci La Loca od září 2016 působí šéfkuchař Radim Gerlich, který je velkým zastáncem tvrzení, že jídlo by se mělo sdílet.
La Loca kromě klasických porcí nabízí jejich menší verze, čímž návštěvníky motivuje ke sdílení několika pokrmů u jednoho stolu. Restaurace zákazníky láká na nový typ kuchyně, se kterým přišla – crossover cuisine. Kombinuje v něm jídla specifická pro země Středního východu a Středozemí (především pro Itálii). Na menu tak zákazníci najdou třeba krevety s koriandrem, sumacem, česnekem a chilli, šafránové risotto s pistáciemi, koprem a kořením barberries, rib eye s tobinamburovým pyré, fava fazolemi a datlovou omáčkou, falafel pita burger s tzatziki a kurkumovými brambory.
K perfektní přípravě pokrmů napomáhá dokonalý „sporák“
Netypické spojení vytváří chuťově nový směr, který má ambice oslovit náročnější klientelu. La Loca odebírá suroviny, jak od místních producentů, tak od pěstitelů z Itálie. Koření, luštěniny a určité typy pečiva pak prostřednictvím lokálních distributorů odebírá ze zemí Středního východu. Samotná kuchyně je nově vybavena spotřebiči německé kvality, které zaručují přípravu pokrmů s přesností v řádech desetin stupňů Celsia. Zajímavostí je monoblok švýcarské společnosti Menu system, který je vyroben na míru z jedné nerezové plochy a ukrývá v sobě extrémní výkon. Dokonalý „sporák“ 21. století, který značně dopomáhá k perfektnímu zpracování pokrmů. V České republice je tento typ monobloku unikátní a v profesionálních kuchyních se objevuje jen výjimečně.
„Chci vytvořit místo, které zkrátka musíte navštívit,“ říká šéfkuchař Radim Gerlich
Hlavní postavou restaurace La Loca šéfkuchař Radim Gerlich. Tato kulinářská osobnost díky své praxi patří mezi uznávané české šéfkuchaře. Působil v restauracích Aromi, La Bottega di Finestra, Bianco E Nero, dále v zahraniční, jmenovitě Londýně a vícemístně v Itálii. Mezitím vedl kuchařskou školu Laboratorio, kde v kuchyňském ateliéru předával své zkušenosti jak profesionálům, tak amatérským kuchařům. Mezi jeho velké klady patří odvaha experimentovat. Nedrží se zažitých standardů. To ho před lety zavedlo až na Srí Lanku, kde jako jediný český šéfkuchař ukázal svůj um a zakombinoval místní čaj do svých pokrmů. Menu se skládalo z osmi chodů a pro zajímavost lze například jmenovat panna cottu s želé ze skořicového čaje, jablečnou pěnou, chilli, rozmarýnem a vanilkovým čajem. Další výzva přichází opět v Čechách a to v restauraci La Loca. „Moje představa je udělat z podniku místo, které zkrátka musíte navštívit,“ komentuje své působení Radim Gerlich.
Restaurace se nachází v budově hotelu Mosaic House, který je synonymem místa pro život, seznámení, odpočinek, tanec, jídlo, spánek a radost. Místa pro kreativní a jedinečné osobnosti, kde jsou hranice zapomenuty. Kolemjdoucí mají možnost obdivovat nezvykle vypadající houby umělce Michala Trpáka. Zobrazují štěstí, které každý člověk hledá v něčem jiném. Vy ho třeba najdete při návštěvě restaurace La Loca.