
Tento odlehčený jarní recept je dílem Marka Šády, šéfkuchaře restaurace Bellevue.
Ingredience/4 porce:
SIVEN & PŘÍLOHA
4 filety ze sivena (á 150 g, 2 ryby)
, 80 g směsi hub
, 50 ml zeleninového vývaru,
40 g krup (po namočení a uvaření zvýší svou hmotnost 4x),
30 g mražené kukuřice,
2 lžíce másla,
20 g strouhaného parmazánu,
sůl, pepř
VINNÁ OMÁČKA
2 rybí kostry, včetně žaber
, 500 ml zeleninového vývaru,
500 ml bílého vína
, 200 g másla
, 2 řapíky celeru,
1 mrkev
, 1 cibule
, 1 lžíce olivového oleje
Postup:
SIVEN & PŘÍLOHA
1. Kroupy namočíme přes noc do studené vody, aby nabobtnaly.
Další den:
2. Kroupy slijeme, zalijeme čistou vodou a vaříme na mírném plameni zhruba 1 hodinu doměkka.
3. Po uvaření scedíme a propláchneme v čisté vodě.
4. V pánvi na 1 lžíci másla orestujeme houby, aby získaly barvu, poté stáhneme plamen.
5. Přidáme kukuřici, kroupy, lžíci másla, vývar a zredukujeme na hustotu rizota.
6. Vsypeme parmazán, dochutíme pepřem a solí.
7. Rybu zprudka opečeme na olivovém oleji kůží dolů.
8. Stáhneme plamen, přidáme máslo a restujeme zhruba 4 minuty.
9. Poté rybu otočíme a restujeme zhruba 10 sekund i z druhé strany.
VINNÁ OMÁČKA
1. Rozložíme kostru a žábry na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 15 minut.
2. Mezitím očistíme a nakrájíme zeleninu a zlehka ji orestujeme v kastrolu na olivovém oleji.
3. Přidáme opečené kostry z ryb, žábry, přilijeme bílé víno a lehce svaříme.
4. Přilijeme zeleninový vývar, zavaříme a necháme táhnout zhruba 30 minut.
5. Vývar přecedíme přes plátno, svaříme na 200 ml a zlehka zašleháme máslo do zhoustnutí.
Nejprve na talíř umístíme přílohu (lze použít tvořítko), na ni položíme rybu a okolo zalijeme omáčkou.