
Pokud se ptáte, čí to jsou větrníky, tak vám rovnou můžeme říct, že je to recept žijící legendy. Hanka Honová chodila na každý kongres HOREKA 112 až do doby, co se odebrala do důchodu.
Zde je její recept, který se stal v jejím motorestu hitem všech víkendů:
Těsto
125 ml mléka
125 ml vody
100gr másla
2.5 g soli
25 g cukr krupice
170 g hladká mouka
210 g celá vejce
Mléko, vodu, máslo, sůl a cukr přivedeme k varu, přisypeme mouku a cca 2 minuty odpalujeme těsto. Dáme do mísy a za stálého míchání, až těsto trošku vychladne, přidáváme po jednom vejce. Pomocí řezané špičky stříkáme plná kolečka na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 30 minut. Troubu nesmíte otevřít! Po vyjmutí ihned rozřežeme nebo uděláme ve spod dírku, aby odešla pára.
Krém
125 ml mléka
75 g cukr krupice
1/2 vanilkového pudinku
1/4 vanilkového lusku
150 ml živočišnou šlehačku min 30%
Z ingrediencí uvaříme hustý krém, který necháme vychladit pod folií. Šlehačku vyšleháme a vmícháme uvařený pudink.
Karamelová šlehačka
100 g cukr krupice
2 x 150 ml šlehačky
fondán
Cukr utavíme na karamel a přilijeme 150 ml šlehačky. Provaříme, až se karamel důkladně rozpustí, po zchlazení přidáme 150 ml šlehačky a vyšleháme dotuha. Pozor nepřešlehat! Fondán zakoupíte v obchodě. Obarvíme trochou tmavého karamelu. Na rozříznutý korpus naneseme vanilkovou šlehačku, potom karamelovou. Fondán rozehřejeme a namočíme vršek vrchního korpusu.
Chce to trénink, až upečete každý týden 150 větrníku, půjde to samo J.