
French Laundry, tříhvězdičkový michelinský podnik, je jednou z nejlepších restaurací na světě. Kromě uznávané kuchyně má dnes také pravděpodobně jednu z nejlepších profesionálních kuchyní.
Vše to začalo před čtyřmi lety, kdy chtěl šéfkuchař Thomas Keller předělat vinný sklep, a nezůstalo pouze u něj. Přestavba s konečným účtem 10 milionů dolarů v sobě zahrnovala úpravu 2 120 metrů čtverečních interiéru, 9 000 čtverečních stop úprav exteriéru a přebudování vinného sklepu, který nyní dokáže pojmout 16 tisíc lahví.
Úpravy ještě nejsou u konce, restaurace ale již 18. února servírovala nové degustační menu za 310 dolarů v zbrusu nové kuchyni. Pod rekonstrukci se podepsala známá společnost Snohetta s norskými kořeny, která sídlí v Rakousku, New Yorku a San Franciscu.
Keller se snažil zejména o funkčnost a účinnost. Lze to vidět například na chladničkách, rozhodl se pro menší a účinnější. Pulty jsou také vyšší, aby se personál nemusel u prkýnka zbytečně sklánět.
Za vychytávkami stojí dlouhodobý výzkum. Tým společnosti Snohheta strávil v kuchyni restaurace French Laundry nějakou tu chvilku a pečlivě sledoval potřeby kuchařů. Kuchyně tak má nejenom více přírodního světla, lepší akustiku, ale také okno, aby do zákulisí mohli nahlédnout i hosté. Celková plocha kuchyně se zvětšila o 25 %.