
Ročně se přes stravenky projí miliardy korun, majitelé restaurací ale odmítají poplatky jejich vydavatelům. Jsou dokonce vyšší než poplatky kartou.
Restaurace tak platí vydavatelům stravenek průměrně 500 až 1000 korun denně, při ceně oběda 107 Kč. Peníze za vydané obědy se jim obvykle vrátí do měsíce. Podle Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) je pro zrušení stravenek 56 % proti zrušení a 26 % proti.
1 300 000
lidí dostává stravenky
15
miliard ročně se utratí pomocí stravenek
1 %
odvede majitel restaurace, pokud zákazník platí kartou
3 – 7 %
pokud platí stravenkami
Zaměstnavatelům se ale rušení benefitu rozhodně nelíbí, jsou pro ně daňově výhodné. To samé platí pro vydavatele stravenek. Podle nich poplatky, které jim platí restauratéři, zcela pokrývají náklady na provozování tohoto systému.