
Filip Jantač z Global Wines odpovídá na naše dotazy o víně:
Při jaké teplotě servírovat jednotlivé druhy vín?
Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné provést dekantaci. Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. Počítejte také s tím, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2° C.
Jak pozná host v restauraci při ochutnání zkažené víno a může jej vrátit?
Pokud hostovi víno nechutná, automaticky to neznamená, že není kvalitní nebo je dokonce zkažené. Pokud trvá na vrácení, muse mít vhodné důvody i argumenty jako například: víno je cítit po korku jakousi nepřirozenou zatuchlinou s nádechem korku. K této vadě může dojít pouze tehdy, pokud je víno uzavřeno přírodním korkem, nehledejte ji u alternativních uzávěrů, jako jsou kovové šroubovací uzávěry, plastové špunty nebo skleněné zátky. Dále pokud pozoruje nežádoucí perlení vína, pravděpodobně došlo v lahvi k druhotnému kvašení, takové víno může vrátit. Ovšem pozor, u některých mladých bílých vín nemusí být jemné, svěží perlení závadou.
Jak uchovat otevřené víno v lahvi co nejdéle?
Chcete-li uchovat kvalitu vína v otevřené lahvi, musíte se zbavit vzduchu v lahvi. Nejlepší je použít vakuovou pumpu, odčerpat vzduch z lahve a zabránit tak oxidaci vína. Ta by ubrala vínu jeho chuť i vůni, tedy vlastnosti, jichž si na vinném moku tolik ceníme, a které mu dávají nezaměnitelný charakter. Podle druhu vína jej pak můžete skladovat při optimální teplotě několik dní, maximálně však týden. Tradiční vína, zejména pak francouzská, vydrží o něco déle než ovocná vína z Nového světa, která často ztrácí svou chuť již několik hodin po otevření. Některá francouzská červená vína jsou den po otevření dokonce chutnější. Alkoholizovaná vína, jako je například portské, vydrží delší dobu, přesto by však neměla být skladována otevřená déle než měsíc.
Jak by měl host správně ochutnat přinesené víno v restauraci?
Nejprve sklenkou pomalu zakružit, aby se uvolnily vůně i chutě. Poté se zlehka napít a může začít hodnotit. Stačí souhlasné přikývnutí směrem k číšníkovi, pokud uzná, že je víno v pořádku. V lepších podnicích by měl víno ochutnat i čišník/sommelier a sám případnou vadu vína odhalit. V opačném případě se dá očekávat, že je víno v pořádku a host jen stvrdí názor sommeliera.