logo

Už 14 let se zaměřujeme na vyšší a střední gastronomii a hotelnictví v Praze i regionech. Horekaweb je odborný portál pro profesionály v pohostinství. Hledáte inspiraci z domova a ze světa, informace o dění v oboru či zábavu? Horekaweb je vše na jednom místě.

  • Zprávy
    • Hotely
    • Restaurace
    • Kavárny
    • Bary
    • Lidské zdroje
    • Digital
    • Ze zahraničí
  • Analýzy
  • Rozhovory
  • HRK 112
    • Registrace
    • Historie
    • O akci
  • HRK NEWS
    • Registrace
    • Archiv
  • Digital
  • O časopisu
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Registrace k odběru časopisu
    • Registrace k odběru newsletterů HOREKA NEWS
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • Naše oborová platforma pro profesionály z hotelnictví a gastronomie potřebuje nabrat nový dech....
  • Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2020/2021 vykazuje změnu ve...
  •   Pandemie COVID-19 v českém prostředí pomohla akcelerovat fenomén rozvážkových jídel. Z nich...
  • Hodnota optimální stravenky vzroste v příštím roce z letošních 137 na 150 korun.  Vyplývá to...

Recenzenti v hlavní roli: Víme, koho sledovat

23. ledna 2017
Rady a tipy 0
1418
Recenzenti v hlavní roli: Víme, koho sledovat

Gastronomičtí žurnalisti dokážou leckterého kuchaře rozčílit do nepříčetnosti. Pravdou je, že ne každý kritik ví, o čem píše. Čest výjimkám.

Recenze restaurací u nás nejsou časté, jsou totiž nákladné, a tak mnoho editorů od této rubriky upouští, častokrát i proto, že je málo kvalitních autorů. Jídlo sice jí každý, ale nemůžou ho všichni také hodnotit. Chce to znalosti a vědomosti, za které by se nestyděl ani šéfkuchař.

V zahraničí jsou food kritici oblíbení a častokrát patří mezi celebrity v gastronomickém světě. Například v Americe má své recenzenty New York Times, San Francisco Chronicle, Times-Picayune z New Orleans , Boston Magazine, Washington Post, L. A. Weekly a další, zkrátka každé větší město. Jejich názor má svou váhu. Ostatně o tom svědčí nedávný příběh, kdy své brány otevřel nový fast-foodový řetězec Locol a všechny noviny na něj pěly chválu, až se objevila recenze vlivného gourmeta  Peta Wellse z New Yorku. Pokud byste chtěli poznat další světové formáty, stačí se podívat například na seznam hodnotitelů v žebříčku San Pellegrino 50 nejlepších restaurací. 

A jak je to u nás. Oblíbené recenze Laury Baranik se objevovaly v sobotním vydání Lidových novin, dnes tuto rubriky nahrazují recepty food blogerů. Zdárné recenze si ještě přečteme v časopisu Euro, který  každoročně vydává také ročenku Top restaurace. Takže, jaké recenzenty sledovat u nás? Vladimír Poštulka je klasik, který se projedl nejenom ke svým znalostem, ale založil i školu aristologie (tj. umění gastronomie neboli umění a věda o vaření a stolování). Petr Holec a Klára Donáthová píšou recenze pro Euro. Klasikem v tomto oboru je Milan Ballík, který se gastronomické žurnalistice věnuje přes patnáct let. A možná nejznámějším kritikem ve světě internetu je Martin Kuciel.
Jejich postřehy jsou opravdu nestranné a stojí za přečtení.

Související články:

Žádné související články

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

ČTĚTE nové číslo HoReKa!


Zajistěte si svůj výtisk

Partneři

HRK NEWS

Komerční sdělení

Zvyšování KPI díky správnému načasování komunikace

8. září 2021

Kalendář akcí

Vydává
Skupina ATOZ Horeka
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Jana Dorčáková
tel.:  +420 734 135 509
e-mail: jana.dorcakova@atoz.cz 

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz

HOREKA Group manager
Lenka Vohradníková
tel.: +420 739467 783
e-mail: lenka.vohradnikova@atoz.cz

© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
Zásady používání souborů cookies a jejich nastavení
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zavřít

Každých 14 dní servírujeme čerstvé informace a inspiraci.

REGISTRUJTE SE K ODBĚRU NEWSLETTERU!