
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila vloni téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích. Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů. Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování.
SZPI ročně provede kolem 45 tisíc těchto kontrol, z toho necelých 10 tisíc v segmentu společného stravování. Polovina uzavřených provozoven přesto připadá právě na společné stravování a jedná se tak o nejproblematičtější segment. Z hlediska rizika pro zdraví spotřebitele jsou nejzávažnější pochybení v oblasti dodržování hygienických předpisů. Inspekce v roce 2016 provedla 6228 kontrol speciálně zaměřených na dodržování nařízení o hygieně potravin a nesplnění povinností konstatovali inspektoři v 2096 případech (33,7%). Jde tak o nejčastější pochybení v segmentu společného stravování. Jedená se mj. o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů apod.
Místo sýru a smetany náhražky, místo šunky salám
K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. V rámci cíleně zaměřené kontrolní akce inspektoři zjistili poskytnutí zavádějících informací v nabídce pokrmů u 27 % kontrol. Typická pochybení představovala zneužití názvu „sýr“ a „smetana“ při použití náhražek, zneužití chráněného označení původu, např. „Parmigiano-Reggiano“, „Grana Padano“ apod., poskytnutí zavádějících informací o použití šunky v pokrmu, klamavě deklarovanou stupňovitostí piva, klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí s nižším obsahem kakaového prášku zejména v nápojových automatech apod.
Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze konstatovat u dodržování povinnosti poskytovat spotřebiteli informace o alergenních látkách. Z 2503 kontrol inspektoři zjistili pochybení v 305 případech (12,2%). V roce 2015 chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící informace, označení alergenů pomocí číselných kódů bez vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost složky obsahující lepek ve vysokém množství s možnými zdravotními odpady pro spotřebitele s nesnášenlivostí lepku (např. zjištění lepku v pokrmu v koncentraci přes 8000 mg/kg).